Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Невръщане на данъци и спиране на плащанията вместо реформи

24 Май 2015 / 12:05:21  GRReporter
944 прочитания

Държавата обяви спиране на плащанията и замрази връщането на данъците. В същото време, дължимите суми от държавата към доставчици достигат 4,4 милиарда евро. Положението е много по-лошо, отколкото когато и да било. Според общата оценка, колкото повече време минава, без да бъде постигнато споразумение с кредиторите (което би довело до финансиране на гръцката икономика), това положение ще се влошава още повече.

Това води до отчаяние на пазарите. Създава се верижна реакция между частните фирми заради забавените плащания. Във „въздуха”  заради спирането на плащанията от държавата са десетки проекти – пътни, железопътни, пристанищни, водоснабдителни, в здравеопазването.

Същото е положението в пенсионните фондове, тъй като ръководствата им не могат да намерят средства. През следващите дни трябва да бъдат осигурени 2,3 милиарда евро за плащане на пенсиите от 29 май до 2 юни. Неизвестно е обаче дали Министерството на финансите ще може да намери 900 милиона евро, за да ги даде на Министерството на заетостта. Останалите, по един или друг начин (от кредити, уреждане на задължения и осигурителни вноски) ще бъдат събрани. Според Сметната палата пенсионните фондове са в колапс заради значителното намаляване на приходите и на държавното финансиране. Показателно е, че  през първото тримесечие на годината те имат дефицит от 349 милиона евро (докато през същия период на 2014 г. са имали излишък от 798 милиона евро).

В същото време се наблюдава нарастване на просрочените задължения на държавата, които надминават 4,4 милиарда евро, заради вътрешното спиране на плащанията. Но всъщност задълженията на държавата са много по-големи. Това е така, защото в данните не са включени задълженията на държавата от последните 90 дни - период, през който положението на икономиката се влоши. За просрочени се смята задълженията към трети страни, които не са изпълнени 90 дни след изтичане на срока. Според официалните данни на Министерството на финансите, държавата дължи на доставчици следните суми:

• преки задължения на министерствата - 274 милиона евро

• задължения на местното самоуправление - 319 милиона евро

• задължения на осигурителните каси - 2,008 милиарда евро

• задължения на болници - 903 милиона евро

• задължения на юридически лица - 237 милиона евро

• висящо връщане на данъци - 688 милиона евро

От тези данни се вижда, че пазарът се е натоварил през първото тримесечие с допълнителни 717 милиона евро в сравнение с края на 2014 г. Според докладите, процентът на лошите дългове, които всяка година фирмите в Гърция са принудени да заличават, в момента възлиза на около 10% от годишния им доход, докато в чужбина цифрата не надвишава 3%.

Връщането на ДДС

Към неплащането на задълженията на държавата към фирмите трябва да се добави и огромното закъснение при връщането на ДДС, което допълнително поставя на колене бизнеса. В резултат фирмите, без да имат вина, се превръщат в длъжници на държавата и едновременно с това не могат да обслужват месечните си задължения за заплати и към държавните фирми.

Закъснението при връщането на ДДС достига до 4 години, както се вижда от данните. Данъчните твърдят, че има нареждане от Министерството на финансите да спре връщането на ДДС, за да могат приходите да се насочват към плащането на заплати и пенсии.

Според данни на Главната канцелария по държавните приходи на Министерството на финансите, в данъчната служба на Егио средният срок за връщане на ДДС достига 1420 дни. В Центъра за контрол на големите фирми средният срок за връщане на ДДС към големите компании е 1114 дни. Тоест, 57 големи фирми чакат повече от 3 години.

Както се вижда, законодателните разпоредби се прилагат по желание. Според наредбата за връщане на ДДС, това трябва да се случва в рамките на 90 дни от подаването на искането. След това тече лихва.

Този феномен се наблюдава и в други данъчни поделения. В 88 от 113 данъчни служби на страната ДДС се връща след изтичането на законния  90 дневен срок.

 

Категории: спиране на плащанията връщане на ДДС данъци задължения
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus