Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Неуспехът на СИРИЗА ще изведе на сцената Златна зора

10 Февруари 2015 / 16:02:36  Анастасия Балездрова
4602 прочитания

В резултат от вота на 25 януари в гръцкия парламент успяха да влязат седем партии. От тях само три са категорично за европейско бъдеще на Гърция – Нова демокрация, Потами и ПАСОК. Комунистическата партия и Независимите гърци се определят като евроскептични, докато нацистката Златна зора е категорично антиевропейска.

В същото време тенденциите в управляващата СИРИЗА са толкова много и съвсем противоположни помежду си, че партията трудно би могла да се класифицира в конкретна категория. Въпреки изявленията на премиера Алексис Ципрас, че за Атина няма друг път освен европейския, във вътрешността на СИРИЗА съществуват много антиевропейски течения.

Според повечето анализатори решението на повечето гърци да подкрепят евроскептични партии се дължи на приложената през изминалите години политика на бюджетни съкращения, която оряза драстично техните доходи. Според други обаче гръцкото общество никога не е имало чистото съзнание, че принадлежи към Европа, затова и подкрепя политически сили, които призовават открито за съюзи с други страни точно в противоположната географска посока.

В опита си да анализира вота на гръцките избиратели GRReporter се обърна за коментар към преподавателя по политически науки в университета Пандио в Атина Атанасиос Диамандопулос. 

Г-н Диамандопулос, възможно ли е мерките за бюджетни съкращения да обяснят масовия завой на гръцките гласоподаватели срещу Европа?

Смятам, че вотът е продукт на един първично-рационален и на един ирационален фактор. Първият от тях е водещ сред гласоподавателите, които не вземат предвид каква е алтернативата и гласи: „колко по-лоши могат да станат нещата от момента, в който животът ми бе засегнат негативно в много отношения”. Един детайл, който е много важен за обществата в южната част на Европа и особено за гърците е собствеността. Така много хора си казаха: „Какво по-лошо може да ми се случи?! Винаги ни казваха, че ще дойде левицата и ще вземе къщите ни”. Чрез данъка върху недвижимото имущество десницата беше тази, която на практика осъществи частична конфискация на недвижимото имущество.

Ирационалният фактор надхвърля личното недоволство и икономическо затруднение на гърците. Става дума за чувството на унижение. Средният грък не обръща внимание на факта, че Западът е дал на страната кредити в размер на около 300 милиарда евро, като повечето от тях са осигурени от държави, които черпят капитали от финансовите пазари с по-ниска лихва от лихвите по заемите от механизма за финансова подкрепа към Гърция. Той смята, че страната му, която е спечелила независимостта си по болезнен начин сега е подчинена на волята на чужди правителства.

Ако пък погледнем към историческото подсъзнание на гърците ще видим, че от морската блокада по време на Първата световна война до 1944, когато Уинстън Чърчил на практика поставя генерал Скоби начело на главното командване на Гърция, гръцкото общество е много чувствително на тези теми.

Така се обяснява ирационалността, която не им позволява да мислят с поглед върху днешната ситуация, а с искането за национално достойнство.

Смятате ли, че образователната система е отговорна за този начин на приемане и интерпретация на реалността?

Образователната система в Гърция винаги е била етноцентрична. Тя не успя да развие достатъчно европейското осъзнаване. Както казваше Корнилиос Касториадис, сред подвизите на народа се преподава и Василий Българоубиец с хилядите ослепени от него българи и т.н. Съществува тази тенденция.

Подобна традиция обаче е налична и в литературата, която надхвърля образователната система. Тя проповядва, че западняците – франки са врагове, докато на Изток се намират нашите приятели, с които споделяме една религия и обективно са наши съюзници.

В допълнение през последните години образователната система е силно пренаселена и следователно немеритократична. В резултат на това предоставя изкуствено образование на хора, които мислят, че разбират някои неща, докато в действителност способността им да разбират или да интерпретират реалността е на много първично ниво.

Съществуват различни определения за това каква партия е СИРИЗА. Някои коментатори я определят като антиевропейска, други като евроскептична. Каква е всъщност?

Мисля, че не е лесно СИРИЗА да се възприеме като единен политически субект. В момента по-голямата част от гръцкото общество, което се отъждествява с европейската социалдемокрация се намира в СИРИЗА. В същото време там се намират троцкисти, сталинисти и насочени към Изтока, които са за промяна на геополитическата насоченост на страната. Тоест говорим за една смесица и не е изобщо сигурно, че Ципрас със своята неопитност и факта, че не е създател на партията ще успее да съгласува и да я обедини в една обща посока. Припомням, че завоят след изборите през 1981 беше лесен за Андреас Папандреу, понеже беше учредител на ПАСОК, докато Ципрас е творение на СИРИЗА, а не негов създател.

Опасявам се, че много скоро, когато премине ентусиазмът от победата и спояващите популярност и власт в партията ще настъпят много интензивни вътрешни сътресения. Не изключвам в резултат на тази многочисленост на физиономиите в СИРИЗА и на новата политическа реалност резултатът от парламентарните избори да ни отведе към други правителствени формации в бъдеще.

С участието на кои партии?

Например част от СИРИЗА да управлява с други партньори, заедно или без Независимите гърци, които участват сега в правителствената коалиция.

Категории: Политика вот избиратели евроскептични и антиевропейски партии СИРИЗА Независими гърци Златна зора
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus