Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Несигурността и извънредните данъци съсипват гръцкия туризъм

06 Май 2015 / 11:05:12  GRReporter
899 прочитания

Представители на туризма и на регионите изразиха на международния симпозиум „Приносът на туризма за устойчиво развитие” несъгласието си с предложенията за допълнителни данъци в туризма. Симпозиумът се проведе между 1 и 3 май в хотел Caravia Beach на остров Кос. На него участниците говориха и за цената от продължаващата несигурност и неяснота при резервациите, както и за необходимостта секторът  да бъде подкрепен от инфраструктурни проекти и инвестиции.

Потвърдено беше оттеглянето на решението за събирането на такса в полза на полицията. Според това решение цената за издаване на виза в рамките на пилотната програма за посетители от трети страни, която се прилага на 13 острова в Източно егейско море, се удвоява и достига 70 евро. След реакциите на местните туристически организации и бизнеса, че това може да прекъсне увеличаващия се поток на туристи, идващи от Турция, темата коментира и председателят на Организацията на туристическите агенции на Турция TURSAB Basaran Ulusoy. Той поиска да „бъде решен проблемът с визите между съседите”, тъй като туристите от Турция се очаква да надминат 1 милион през 2015 г.

В поздравителното си обръщение, заместник-министърът на туризма Елена Кундура подчерта необходимостта туристическият продукт да се разграничи от политическите противопоставяния. Според нея „все още сме на ниво предложения и никакви мерки не са решени”. Тя добави, че целта на правителството е „да не създава проблеми на туризма” и че тазгодишният туристически сезон ще се движи в рамките на миналогодишния. Елена Кундура изрази надеждата си за подобряване на параметрите „ако има стабилност, която ще бъде осигурена от споразумение между правителството и институциите”.

Председателят на Организацията на гръцките туристически фирми Андреас Андреадис говори за последствията върху резервациите. Първоначалната оценка на организацията ще е готова през май, но според него годината не е изгубена. Във връзка с допълнителните данъци в туризма той отбеляза, че „не трябва да се въвеждат по средата на сезона”, и определи събираемостта им като „съмнителна”. Вместо тях Андреадис предложи контрол върху мръсните пари от незаконни места за настаняване. Приходите от тях се пресмятат на 2 милиарда евро. Според Андреадис плащането с кредитни или дебитни карти е положително.

И областните управители на префектури Северно Егейско море – Христиана Калогиру, и Южно Егейско море – Георгиос Хадзимаркос, изразиха несъгласието си с предложените мерки. Те говориха и за слабостите и перспективите в туризма. „В последно време се наблюдава забавяне в резервациите”, заяви Хадзимаркос. Според него несигурността коства много на туризма. Той говори и за недостига на марини, летища, инфраструктура в пристанищата, както и на културни центрове  в Южно Егейско море.

„Туризмът страда, когато се правят откъслечни реформи”, подчерта и Христиана Калогиру. Според нея различните преживявания и продукти могат да станат посланици на гръцкия туризъм – като например мастиката на остров Хиос, виното на остров Самос, житото на Лимнос. „В Егейско море има  условия за инвестиции в нови форми на туризъм”, каза тя.

„Ако преговорите продължат на високи тонове, тогава цифрите ще намалеят още повече”, подчерта  съветникът по туризма на остров Крит Михалис Вамиедакис. Той определи като „ахилесовата пета” инфраструктурата на острова, най-вече летището в Ираклио и северната пътна дъга, и подчерта, че трябва да се стимулира харченето на туристите. Вамиедакис говори и за сезонността на туризма, както и за проблемите, създадени на местния бизнес от системата „all inclusive”.

В епицентъра - летищата

Вицепрезидентът на авиокомпания Aegean – Евтихиос Василакис, говори за модернизирането на летищата. Той предложи групирането на летищата според собствеността – държавни, частни и joint ventures. На първо място той поставя самостоятелното управление и задоволяването на техните нужди. Като говори  за приватизацията на регионалните летища,  Василакис заяви, че инвестициите трябва да бъдат направени бързо, цената да бъде конкурентоспособна и да продължат да се прехвърлят средства към по-малките летища. Що се отнася до атинското летище, той поиска договорът да бъде удължен, за да се намалят разходите, тъй като то е по-скъпо средно с 50% от другите столични летища в Южна Европа.

И заместник-председателят на Гръцката федерация на хотелиерите Андонис Камбуракис постави на първо място приватизацията и модернизирането на провинциалните летища. Що се отнася до удължаването на туристическия сезон, според него не е достатъчно само туристическите агенции да увеличат дестинациите си,  а да се включат и магазините, ресторантите, хотелите и цялото общество.

На симпозиума направиха презентации и заместник-министърът на туризма на България Надя Маринова,  Ахмет Темуджи от Министерството на културата и туризма на Турция, съветникът в Министерството на туризма на Египет Мохамед Юсеф. Сред темите на симпозиума бяха и моделът all inclusive и медицинският туризъм.

 

Категории: туризъм проблеми инфраструктура летища
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus