Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Неприличен жест на Варуфакис възмути Германия

16 Март 2015 / 14:03:10  GRReporter
1298 прочитания

Видео, показано снощи по време на интервю на Янис Варуфакис в предаване на телевизия ARD, разбуни духовете в Германия. На видеото се вижда как гръцкият финансов министър говорейки за германците по време на своя реч през 2013 в Хърватия, прави неприличен жест с ръка. 

Варуфакис отрече да е правил подобен жест и нарече видеото монтаж: «Не съм показвал никога среден пръст. Видеото е фалшиво, както още едно, на което уж подавам ръка на един чуждестранен политик, а в последния момент я отдръпвам», подчерта гръцкият финансов министър, имайки предвид своя германски колега Волфганг Шойбле, за когото заяви, че никога не го е обиждал, точно обратното.

По време на интервюто за германската телевизия, Варуфакис отбеляза също така, че вярва в продължаващото обединяване на Европа, така че да бъдат преодолени чисто националните интереси и гражданите на Европейския съюз да говорят като „един народ“.

«Смятам за трагичен факта, че поставиха един горд народ срещу друг, вместо да ни обединят срещу общия проблем, наречен еврокриза. Време е ние в Европа да здапочнем да говорим като един народ, както американците, да говорим като европейци. Европа е нашата родина. Трябва да разрушим стереотипите, които говорят за „тези гърци“ или „тези германци“», посочи гръцкият финансов министър.

Що се отнася до въпроса с военните репарации, Янис Варуфакис уточни, че не е юрист и че мнението, което изразява, е негово лично, а не говори като министър. Той би се радвал, ако този въпрос засега не присъства на масата за преговори, и ако може да бъде решен някога веднъж завинаги.

«Не става въпрос за парите, въпросът е морален и не смятам, че е много разумно да се говори, че е уреден окончателно. Средностатистическият грък не го разбира така», отбелязва Варуфакис и твърди, че би трябвало да бъде отделен въпросът за дълга и моралният въпрос, който връща към ’40-те години на миналия век.

Освен това Янис Варуфакис увери, че гръцкото правителство прави всичко възможно, за да «могат всички кредитори да получат парите си, и едновременно с това пенсионерите и нашите сътрудници също да получат навреме парите си». Финансовият министър отправи апел за сключването на «разумни договори», които ще позволят на страната да се развива и да изплати дълговете си.

Междувременно германският вестник Bild публикува репортаж, посветен на неприличния жест на Варуфакис, в който се твърди, че видеото е автентично. Заглавието на материала е «Излъга ли Варуфакис в предаването на Яух?», а подзаглавието «гръцкият министър на финансите твърди, че видеото е фалшифицирано – специалистите се съмняват». В публикацията на вестника се обяснява, че по време на своето предаване по телевизия ARD германският журналист Гюнтер Яух е показал на гръцкия финансов министър видеото с неприличния жест и го е попитал дали записът е автентичен, а Варуфакис е отрекъл категорично.

Според сайта «Conflict Reporter», който се занимава с автентичността на видео материали от военни конфликти, и е хващал много фалшифицирани записи от Украйна и Сирия, няма следи от фалшифициране на конкретния видео материал с Варуфакис. «Сенките, артикулацията, и особено движението на ризата, когато Варуфакис вдига ръка, за да покаже среден пръст, всичко съвпада», твърди специалист от сайта, който е гледал и проучил видеото на части около 40 пъти.

Костас Номикос, специалист в областта на киното и видеото, изразява своята увереност, че видеото е автентично: «Няма абсолютно никакво съмнение, че видеоматериалът е автентичен и че не е бил дотълнително обработван, нито с добавяне на ефекти, нито чрез монтаж. Картината и звукът съвпадат напълно, няма никакво прекъсване. Не е необходимо да си специалист, за да го установиш, явно е за всеки», твърди той.

«Ако видеото наистина не е фалшифицирано, тогава Варуфакис е хванат в лъжа пред милионна публика», заключава германският вестник Bild.

А според вас докъде ще стигне контрата между Гърция и Германия? Очакваме мнението ви в нашата анкета. 

 

 

Категории: Янис Варуфакис финансов министър неприличен жест телевизия ARD
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus