Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Насрочиха изборите за 20 септември, Гърция официално е в предизборен период

28 Август 2015 / 17:08:40  GRReporter
827 прочитания

Гръцкият президент Прокопис Павлопулос подписа указ, с който нареди разтурването на настоящия парламент и свика предсрочни избори на 20 септември. В документа се определя също датата на първото заседание на следващия гръцки парламент – 1 октомври.

От момента на поставянето на президентския указ на входа на парламента, предизборният период започна и формално.

В същото време гръцки медии представиха резултатите от социологическо проучване на агенция Metron Analysis, проведено за съботното издание на вестник „Параполитика”. Според него в следващия парламент ще успеят да влязат осем партии, като досегашният коалиционен партньор на СИРИЗА – Независимите гърци не е сред тях, а разликата между СИРИЗА и Нова демокрация продължава да се свива.

На въпроса „за коя партия бихте гласували, ако изборите бяха идващата неделя?” гръцките гласоподаватели са отговорили по следния начин:

СИРИЗА – 22,2%, Нова демокрация – 21,2%, Златна зора – 6,4%, Потами – 4,5%, ПАСОК – 4,1%. В парламента ще успеят да влязат Съюзът на центристите на Василис Левендис с 3,8% и новосформираната партия на Панайотис Лафазанис Народно единство с 3,1%.

Независимите гърци са получили положително мнение само от 1,7% от участниците в проучването. Процентът на нерешилите коя партия ще подкрепят е 11,2%.

Въз основа на резултатите преценката на Metron Analysis за изборния резултат е:

СИРИЗА – 29% и 129 депутатски места, тъй като спечелилата изборите партия получава бонус от 50 депутатски места,

Нова демокрация – 27,8% и 75 депутатски места

Златна зора – 8,3% и 23 депутатски места

Потами – 6,7% и 18 депутатски места

Комунистическа партия – 5,9% и 16 депутатски места

ПАСОК – 5,4% и 15 депутатски места

Съюз на центристите – 4,9% и 13 депутатски места

Народно единство – 4,1% и 11 депутатски места

Независими гърци – 2,3%, следователно не влизат в парламента.

72% от участниците в изследването имат негативно мнение за резултатите от управлението на СИРИЗА и Независимите гърци.

79% са за оставането на Гърция в зоната на еврото и едва 17% са за връщане към драхмата.

73% смятат, че разделението на поддръжници и противници на меморандумите за финансова помощ вече няма никакъв смисъл, 18% се определят като насочени срещу меморандума и 6% го подкрепят.

55% от участниците са заявили, че Алексис Ципрас е постъпил правилно като е подписал новото споразумение, докато 40% определят този ход като погрешен.

През следващите дни се очакват резултатите от проучванията и на други агенции.

Категории: Политика предсрочни избори 20 септември осемпартиен парламент СИРИЗА Нова демокрация социологическо проучване
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus