Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Наркотрафикант сред анархистите, окупирали Атинския университет

14 Април 2015 / 14:04:52  GRReporter
762 прочитания

Гръцката полиция залови полски гражданин, срещу когото е издадена европейска заповед за арест за трафик с наркотици. Полякът бе заловен по време на снощната акция на полицията в региона около административната сграда на Атинския университет, която е окупирана от анархисти за 16-ти пореден ден.

Общо снощи бяха задържани 21 души.  15 от тях  – десет гърци, двама алжирци, двама афганистанци и полякът впоследствие бяха арестувани. За всички тях съществуват съмнения, че са участвали в окупацията на университетската сграда. Искането на анархистите е да бъдат освободени обвинените в тероризъм затворници, които провеждат гладна стачка. Става дума за членове на групировката „Конспирация на огнените ядра” и техни близки, както и за членове на терористичната организация „17-ти ноември”.

Арестът на поляка потвърди опасенията на съвета на ректорите, че сред окупаторите се извършва трафик с наркотици.

В писмо до премиера Алексис Ципрас и лидерите на останалите политически партии членовете на ръководството на университета алармираха, че в помещенията тече масова употреба на наркотици.

„С огромно притеснение установяваме, че е възможно да имаме смъртни случаи в сградата на ректората, тъй като според сигурни източници наркозависими употребяват наркотични вещества, докато се намират там. Заедно с това в интернет се появи информация, че в същото уважавано иначе пространство вече се наблюдават сблъсъци между чужди към академичната общност групи. Отчуждаването на помещения, чието предназначение е да бъдат използвани за образователни цели придобива все по-тревожни размери”.

Ректорите на гръцките университети призоваха държавните органи да предприемат мерки за преустановяването на окупацията, която по думите им постепенно води до прекъсването на връзките на Атинския университет с чуждестранни университети. В същото време административните и финансовите служби не могат да работят пълноценно.

До момента обаче окупаторите не отстъпват и продължават да се намират в сградата на ректората въпреки снощните арести. Те дори разпространиха видеоматериал, с който целят да докажат, че „противно на водещата пропаганда от страна на буржоазните медии и на ректора Атанасиос Димопулос, окупацията се охранява и има ясна политическа насоченост, като пазачът на ректората непрекъснато се намира на мястото си”.

Продължаващата за 16 ден окупация предизвика гневни реакции от страна на опозицията. В днешно съобщение лидерът на Нова демокрация Андонис Самарас призова премиера Алексис Ципрас да издаде незабавно нареждане за прилагане на действащото законодателство и намеса на полицията в намиращите се под окупация университетски сгради. По подобен начин реагира и бившият правителствен партньор на Нова демокрация – ПАСОК.

От своя страна бившият ректор на Атинския университет и настоящ депутат от Нова демокрация Теодорос Форцакис обвини правителството за виновник за ситуацията в ректората. В интервю за радио СКАЙ Форцакис отбеляза, че Атинският е един от най-значимите университети в Европа, както и че кабинетът проявява толерантност, която дава стимул на окупаторите да увеличават непрекъснато своите изисквания.

В интервю за радио Вима бившият ректор заяви: „Ако спрем водата, тока и безжичния интернет окупаторите ще напуснат сградата в рамките на един – два дни”. 

Категории: Криминална хроника Атински университет окупация анархисти арести наркотрафикант
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus