Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Наказателният вот и страхът от последиците му ще определят резултата от изборите на 25 януари

05 Януари 2015 / 17:01:34  Анастасия Балездрова
1889 прочитания

До предсрочните избори, които бяха обявени поради неуспеха на гръцкия парламент да избере нов президент на страната остават 20 календарни дни. Въпреки че предизборната кампания започва официално утре, лидерите на двете основни партии, които се борят за управлението на страната – Нова демокрация и СИРИЗА вече започнаха предизборните си речи и обиколки.

Коментатори очакват засилване на поляризацията, като в същото време твърдят, че е трудно да се прогнозира какъв ще бъде резултатът от вота. По думите им той ще бъде предопределен буквално през последната седмица, като важна роля в оформянето му ще изиграе изборът на нерешилите до момента за кого да гласуват избиратели, както и от процента на по-малките партии.

За политическата криза, която последва неуспешните президентски избори, критерия, по който ще гласуват гърците и възможните правителствени коалиции GRReporter разговаря със съветника по политическа комуникация Евтихис Вардулакис.

Г-н Вардулакис, можеше ли да бъде избегната настоящата политическа криза?

Да, можеше ако стратегията на опозиционните партии беше насочена към това да позволят завършването на един сложен процес и да поемат управлението на страната по-късно и при по-добри условия.

Това, което надделя обаче бе логиката да се възползват от преднината, която им дават в момента социологическите проучвания. Така предизвикаха избори в момент, когато според всички анкети СИРИЗА води класацията на политическите партии с цел да имат по-голяма възможност да бъдат избрани.

Смятам, че с този си ход от една страна действително увеличават шансовете си да спечелят изборите сега, но в същото време увеличават в пъти и трудностите, пред които ще се изправят след като спечелят изборите.

Съществуваше ли възможност да се постигне политически консенсус между управляващата коалиция и СИРИЗА, за да се избегне тази криза?

Мисля, че не. Между правителството и опозицията няма добра комуникация. Това е един от проблемите на гръцката политическа система не само сега, а изобщо. Но особено в конкретния момент не съществуваше абсолютно никакъв контакт. Точно напротив, от доста време в политическия живот на страната цари силно напрежение. Не само между правителството и опозицията, а и между останалите по-малки партии. Възможностите за постигане на консенсус в рамките на гръцката политическа система са твърде малки.

Изигра ли някаква роля личността на кандидата за президент, който бе предложен от правителството?

Не. Никой не твърди, че проблемът бе в личността на Ставрос Димас. Неговата кандидатура бе напълно достойна. Причините, поради които той не получи необходимите 180 гласа за да бъде избран бяха от чисто политическо естество и нямаха нищо общо с неговата личност.

С какъв критерий ще направят избора си гръцките избиратели на идващите предсрочни парламентарни избори?

Съществуват два основни критерия, които се намират в конфликт. Единият е гневът и вторият– страхът. От една страна опозицията се подхранва от чувството на негодувание, желанието правителството да загуби изборите и вотът да бъде „наказателен”. От друга страна е налично едно чувство на страх за вероятните действия на СИРИЗА и безпокойство да не би гласувайки срещу лошото не дойде още по-лошото.

Втората тенденция засяга онези гласоподаватели, които все още смятат, че имат какво да загубят. Тоест хора, които смятат, че през последните години в страната все пак е постигната някаква стабилност и не биха искали да рискуват, като подкрепят един краен избор със сериозни последствия.

От друга страна, съществуват и избиратели, които смятат, че нямат какво да загубят и не мислят, че имат някакви перспективи. Затова те избират вотът им да е „наказателен” към онези партии, които считат за виновни за днешното състояние на страната.

Каква е вероятността СИРИЗА да успее да състави самостоятелен кабинет?

СИРИЗА води в социологическите проучвания и преднината му е между 3 и 5 на сто като напоследък разликата с Нова демокрация намаля. Наличните досега данни не показват, че СИРИЗА би могла да сформира самостоятелен кабинет. Мисля обаче, че понеже политическата ситуация в Гърция е много нестабилна, всички социологически проучвания съдържат голям процент на несигурност. Затова и имаше толкова грешки в прогнозите на агенциите за изхода от изборните надпревари през последните години.

Смятам, че резултатът от изборите ще зависи много атмосферата, при която ще преминат оставащите около 15 дни, от това доколко ще има оттегляния на подкрепа към партии и какви грешки ще допуснат те. Хората нямат очаквания да чуят нещо положително, тъй като почти всичко е вече казано през изминалата година, която в същността си беше предизборна.

Въпросът сега е кой ще направи грешката, която ще засили гнева или страха. Това е най-важният елемент в предизборния период.

Възможно ли е коалиционно правителство с участието на СИРИЗА и Нова демокрация?

Смятам, че не. Не съществува никаква вероятност за сътрудничество между двете партии, защото която и от тях да спечели изборите ще може да сформира кабинет с някоя от по-малките партии, които ще влязат в парламента.

СИРИЗА ще състави кабинет с ПАСОК, Потами или партията на Георгиос Папандреу, ако тя успее да влезе в парламента. Същото важи и за Нова демокрация. Така че, който и да спечели ще може да състави кабинет с някоя или и с трите посочени партии и няма да има нужда от по-широка коалиция.

Какви промени може да настъпят в състава на следващия парламент?

Категории: Политика предсрочни избори СИРИЗА Нова демокрация политическа криза
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus