Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Най-решаващият ден за Гърция от началото на кризата

22 Юни 2015 / 09:06:03  GRReporter
935 прочитания

Заседание на управителния съвет на Европейската централна банка, среща на Алексис Ципрас с водещите фигури сред кредиторите, заседание на Eurogroup и среща на върха на ЕС съставят най-критичния за Гърция ден от началото на кризата.

Централните банкери от еврозоната ще заседават отново в 11:30 гръцко време, за да преразгледат в какво състояние се намира ликвидността на гръцките банки. Това ще бъде третото тяхно заседание в рамките на пет дни, след като в сряда и петък миналата седмица ЕЦБ предостави спешна ликвидност за общо 2,9 милиарда евро на гръцката банкова система.

Дори и тази сума обаче се оказа недостатъчна, за да покрие масовото оттегляне на влогове, които започнаха миналия понеделник след поредния неуспех за постигане на споразумение между Атина и нейните кредитори на 14 юни. До момента няма точни данни за размера на изтеклите капитали от гръцките банки, но според наличните преценки се смята, че само за седем дни са били изтеглени над 4 милиарда евро.

Два часа след заседанието на управителния съвет на ЕЦБ ще последва заседание на финансовите министри на страните-членки на еврозоната. Преди това обаче, в 12:00, гръцкият премиер Алексис Ципрас ще се срещне с директора на МВФ Кристин Лагард, председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, управителя на Европейската централна банка Марио Драги и председателя на Eurogroup Йерун Дайселблум. Срещата бе свикана от председателя на Европейския съвет Доналд Туск, който ще се срещне с гръцкия премиер преди нейното начало.

Атина изпрати в Брюксел своите нови предложения до кредиторите късно снощи, но все пак докато течеше заседанието на техните представители, които са ги обсъдили на експертно ниво. Източници от белгийската столица посочват, че заседанието е продължило до много късно през нощта.

Задачата им бе да проведат необходимата подготовка, така че на днешното критично заседание на Eurogroup финансовите министри да проведат финалния експертен преглед на гръцкия план, за да се определи дневният ред на срещата на върха на ЕС.

Според източници сред изпратените от Атина предложения са повишаването на ДДС в ресторантьорския сектор на 23 на сто, както и премахването на намалените ставки на същия данък на развитите туристически гръцки острови. В допълнение гръцкото правителство е предложило въвеждане на извънреден данък на компаниите с приходи над 500 000 евро, както и повишение на извънредния данък за доходите над 30 000 евро. За пенсиите Атина е предложила премахване на ранното пенсиониране от 1 януари 2016.

Гръцкият премиер представил плана на германския канцлер Ангела Меркел, на френския президент Франсоа Оланд и да председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в телефонни разговори в сутрешните часове в неделя. По-късно те били обсъдени в рамките на пет-часовото заседание на министерския съвет в правителствената резиденция Максиму.

Късно снощи със съобщение в социалната мрежа Twitter началникът на кабинета на Жан-Клод Юнкер, Мартин Селмайер определи новите гръцки предложения като „добра основа” за разговорите на срещата на върха на ЕС, която ще започне в 20:00 тази вечер. 

Категории: Политика преговори между Гърция и кредиторите среща на върха на ЕС заседание на управителния съвет на ЕЦБ Eurogroup нови гръцки предложения за постигане на споразумение
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus