Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Над 6 часа продължи срещата на политическите лидери в президентството

28 Ноември 2015 / 20:11:08  GRReporter
604 прочитания

Срещата на лидерите на политическите партии при президента Прокопиос Павлопулос се превърна в истински маратон, продължил над 6 часа. Шестимата политически лидери не успяха да постигнат съгласие по въпросите за осигурителната система и промените в конституцията. Премиерът Алексис Ципрас първоначално предложи да бъдат съставени две комисии – една за осигурителната система и една за промените в конституцията, в които да участва по един представител от всяка партия. Нова демокрация и ПАСОК обаче отхвърлиха категорично предложението за комисиите. Лидерът на партия Потами също се изказа отрицателно по отношение на комисията за осигурителната система, но за втората комисия остави „вратичка”, но само ако през 2016 бъде гласуван нов избирателен закон.

Премиерът Ципрас взе отново думата, подчертавайки необходимостта от създаване на нов национален фронт за жизнеспособността на осигурителната система, за да не бъдат намалени основните пенсии. В тази връзка Алексис Ципрас призова политическите лидери да излязат с обща декларация, в която да се посочат онези моменти, по които е постигнато съгласие. Очаква се тя да съдържа допирните точки във връзка с осигурителната система, управлението на бежанската криза и избирателната система.

След края на срещата, започнала в 12.00 ч. и приключила след 18.00 ч., пръв от сградата на президентството излезе и направи изявление лидерът на Независимите гърци Панос Каменос. Той бе последван от лидера на Съюза на центристите Василис Левендис, който заяви, че е поискал сформиране на общо правителство, съставено от всички парламентарни партии, тъй като мнозинството на СИРИЗА и Независимите гърци е много крехко.

Според изявлението на председателя на Потами Ставрос Теодоракис, той посочил пред Алексис Ципрас, че очертаният от него път е погрешен. „Партия Потами няма да участва в правителството на СИРИЗА и Независимите гърци като трети полюс”, добави той, като се обяви против сформирането на общо правителство.

Лидерът на ПАСОК Фофи Генимата подчерта, че вярва в диалога и политическото съгласие, но те изискват сериозно отношение. „Няма да станем съучастници в PR трикове”, каза тя, и добави, че предложенията на премиера за осигурителната система не са приети.

Временният лидер на Нова демокрация Янис Плакиотакис посочи, че правителството търси изход за проблеми, създадени от самото него, както и че неговата партия също няма да участва в PR-прояви.

 

 

 

Категории: среща лидери политически партии президент премиер Алексис Ципрас
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus