Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Над 15 000 бежанци посрещнаха Ципрас и Шулц на Лесбос

05 Ноември 2015 / 15:11:29  GRReporter
477 прочитания

Днес гръцкият премиер Алексис Ципрас и председателят на Европейския парламент Мартин Шулц са на посещение на остров Лесбос. Там ги посрещнаха черните знамена, издигнати върху сградата на кметството заради тридневния траур, обявен от Общината.

Драмата в Егейско море очевидно няма край. Вчера рано сутринта още петима бежанци са намерили смъртта си в морето близо до Скала Сикамня, на остров Лесбос. Става въпрос за двама мъже, една жена и две деца, които са пътували в пластмасова лодка с още 65 души. В морето са паднали осем души, но са извадени живи само трима от тях.

«Трябва да се сложи край на престъпната дейност на каналджиите. Изпращат бежанците върху истински плаващи ковчези», заяви вчера следобед пред вестник „Катимерини“ кметът на Лесбос Спирос Галинос. Това стана малко след общата религиозната молитва, извършена пред статуята на Малоазийската майка в Митилини с участието на митрополита на Митилини и мюсюлмански свещеници.  «Бихме искали да изпратим послание към целия свят да се намесят, за да спре това зло», подчертава Спирос Галинос.

Днес приключва тридневният траур, обявен от Община Митилини заради десетките мъртви имигранти и бежанци, удавили се в опита си да достигнат остров Лесбос, «жертви на отвратителното престъпление, което вършат всеки ден безскрупулните каналджии, трафиканти на хора». Ситуацията е толкова драматична, че на острова вече няма място да бъдат погребвани мъртвите бежанци. Днес тленните останки на удавени имигранти се съхраняват в хладилни камери и помещения на моргата, в един хладилен контейнер, вече влязъл в употреба, като има още един, който е в готовност да бъде използван. «Намерихме място за разширяване на гробището, но трябва да преодолеем бързо бюрократичните процедури. Това е едно от нещата, които ще поискам от премиера по време на посещението му на острова», добавя кметът на Лесбос. Според него вчера броят на имигрантите и бежанците е надхвърлил 15 000 души, тъй като заради стачката на Общогръцката федерация на моряците е преустановено отплаването на тези, които са регистрирани. «Обществото вече е на ръба. Обърнахме се към министерството и федерацията, за да се намери някакво решение», подчертава Янис Галинос.

Среща на кметовете

Кметовете на островите от «първата линия» (Лесбос, Самос, Хиос и Кос), заедно с митрополитите от Егейско море ще се срещнат утре в Атина с премиера Алексис Ципрас. «Искаме конкретна помощ, за да посрещнем извънредно нарасналите нужди. Подвижни навеси, санитарни помещения и главно да се премахне предвидената в меморандума забрана за назначаване на нови служители в общините, тъй като без необходимия персонал не можем да помогнем на хилядите хора», казва кметът на остров Самос Михалис Ангелопулос. Вчера на острова е имало над 3 800 бежанци и имигранти. Общината с помощта на доброволци е осигурила изхранването на хиляди хора в Малагари, а армията е поела изхранването за три дни на още 1 000 души в Центъра за бежанци.

 

 

 

Категории: бежанци остров Лесбос загинали тридневен траур посещение Алексис Ципрас
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus