Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Мястото на Гърция е в еврозоната и ЕС

29 Юни 2015 / 12:06:52  GRReporter
999 прочитания

Заедно с новините за обявения референдум, положението с банките и лимита за банкоматите, всичко това на фона на преговори между гръцкото правителство и кредиторите, които приличат нa нескончаем политически трилър, идва време и за обобщение на нашата анкета. В нея ви попитахме: "Според вас къде е мястото на Гърция?", а резултатите дават обобщена извадка за въздействието на събитията от последната седмица  върху нагласите на нашите читатели.

Мнозинството от читателите на Българската страница на GRReporter са на мнение, че мястото на Гърция е там, където се намира тя в момента - в еврозоната. 40% от читателския вот подкрепя това мнение. За 27% от далите своя глас наши читатели, мястото на страната е извън еврозоната, но като членка на Европейския съюз. 17% виждат Гърция като членка на Евразийския съюз на Путин. За 16% от читателите ни, излизането на страната от еврозоната ще е само началото и ще последва напускане на ЕС и евроатлантическия пакт.

По-песимистични са очакванията на англоезичната ни аудитория относно бъдещето на Гърция като част от еврозоната. 35% от читателите на английската ни страница са на мнение, че бъдещето на страната е обвързано с еврото. 28% застават зад тезата, че Гърция ще се върне към драхмата, но ще остане член на Европейския съюз. Според 22% от гласувалите в анкетата, раздялата с еврозоната ще е само началото, след което ще последва напускане на ЕС и НАТО. 15% са на мнение, че мястото на страната е в Евразийския съюз на Путин.

Най-горещи защитници на оставането на Гърция в еврозоната са читателите на гръцката ни страница. 48% от тях са мнение, че страната трябва да остане в зоната. За 23% от гласувалите ни читатели, това не е задължително, като те виждат Гърция като член на европейския съюз, но без да се ползва еврото. 16% смятат, че страната трябва да се присъедини към Евразийския съюз, доминиран от Русия. Освен изход от еврозоната, 13% от читателите виждат следващо напускане на ЕС и НАТО.

Изводът, който можем да направим от резултатите на анкетата е, че по-голямата част от читателите ни желаят Гърция да запази еврото и да остане членка на Европейския съюз.

В новата ни анкета ви питаме: Одобрявате ли решението на Ципрас да обяви референдум?. Не забравяйте да обосновете отговора си в коментарите под анкетата.

 

Категории: Анкета Гърция еврозона НАТО Европейски съюз Евразийски съюз
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus