Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

МВФ предупреждава за нова икономическа криза в Гърция

07 Октомври 2015 / 10:10:27  GRReporter
1158 прочитания

Първите консултативни екипи на представителите на кредиторите, които ще извършат мониторинга за прилагането на договорените в третия меморандум за икономическа помощ мерки се очакват в Атина съвсем скоро. Малко преди началото на проверките обаче Международният валутен фонд отправи предупреждение, че опасностите за гръцката икономика съвсем не са останали в миналото.

В годишния си доклад за перспективите на световната икономика (World Economic Outlook) МВФ твърди, че подписването на третия меморандум е ограничило рисковете за Гърция. В същото време подчертава, че ако на гръцката политическа сцена започне да властва отново нестабилността във връзка с прилагането на реформите, рискът да бъде предизвикан натиск от страна на капиталовите пазари е голям.

Според доклада при сбъдването на този сценарий ще последва верижна реакция в страните-членки на Еврозоната. МВФ посочва, че нестабилността, която Гърция ще причини във финансовия и икономическия сектор и на пазарите на държавни облигации „е вероятно да се разпространи в цялата Еврозона”, без да е изключено негативните последствия да преминат нейните граници.

В същото време МВФ остави непроменени прогнозите си за рецесията в Гърция през 2015 – 2,3 на сто и през 2016 – 1,3 на сто. Експертите на фонда подчертават, че в момент, когато Еврозоната ще отбележи среден икономически възход, „перспективите за Гърция са много по-негативни след продължителния период на несигурност от началото на годината”. Според прогнозите им през 2020 Гърция ще отбележи икономически ръст от 2,4 на сто.

Докладът бе представен по време на пресконференция в столицата на Перу, Лима. В отговор на въпрос за икономическото развитие на Гърция, експерт на МВФ отговори, че „в резултат на налагането на капиталов контрол, който предизвика спад в ритъма на развитие, то ще започне да се възстановява след третото тримесечие на 2015. Важно е да следим годишния ритъм на развитие и неговия ход през всяко тримесечие. Възстановяването няма да е толкова силно, но ще се подобри през 2016”.

Относно безработицата в Гърция, прогнозите на МВФ остават негативни. Те са 26,8 на сто безработица през 2015 (от 26,5 на сто през 2014) и 27,1 на сто през 2016 (за сравнение, прогнозата на гръцкото правителство е 25,8 на сто). В сектора на инфлацията, МВФ смята, че Гърция ще отбележи дефлация от 0,4 на сто тази година, която ще премине в нулева през следващата. По отношение на текущите сметки, фондът прогнозира, че излишъкът от 0,9 на сто през 2014 ще намалее до 0,7 на сто през 2015, а през 2016 ще достигне до 1,5 на сто от БВП. През 2020 експертите очакват бюджетен дефицит от 0,2 на сто от БВП.

МВФ представи данните часове преди пристигането на първите технически екипи на представителите на кредиторите в Атина. Според източници, на които се позовава гръцкото издание Катимерини, планът предвижда, че ръководителите на мисиите ще пристигнат в Гърция в началото на ноември, когато ще започне официално първият мониторинг на спасителната програма.

Някои запознати с процесите източници не изключват вероятността ръководителите на екипите да дойдат в Атина за няколко дни още през октомври, за да организират провеждането на дискусиите и за да бъдат избегнати евентуални закъснения. Техническите екипи ще започнат работа с проверка на хода на изпълнението на структурните реформи (пенсионна система, публична администрация, препоръки на ОИСР, приватизации и др.), като в центъра на разговорите ще бъдат поставени изпълнението на текущия и бюджетът за следващата година.

Друг важен въпрос, с който ще се заемат експертите е рекапитализацията на банките и всички належащи промени в гръцкия банков сектор. Той се смята за особено важен от всички участници в процеса и ще трябва да бъде завършен до края на годината.

Колкото до времевата рамка, целта е първият пакет от 49 предварителни действия да бъде гласуван от парламента до 15 октомври, а вторият, чието съдържание трябва да бъде определено до средата на месеца – да получи вот от депутатите до началото на ноември. Първият мониторинг на приложението на споразумението с кредиторите трябва да бъде завършен най-късно до края на ноември.

Категории: Икономика годишен доклад на МВФ гръцка икономика нова икономическа криза прилагане на реформи първи мониторинг на третата спасителна програма кредитори
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus