Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Мнозинството гърци се страхуват от GREXIT

09 Юни 2015 / 11:06:26  GRReporter
795 прочитания

Последното социологическо проучване на Македонския университет показва преднина на СИРИЗА пред Нова демокрация, достигаща 18 процентни пункта. Проучването е направено по поръчка на телевизия СКАЙ в периода 3-6 юни.

Според резултатите от анкетата, партиите получават следните проценти:

СИРИЗА 34,5%

Нова демокрация 16,5%

Златна зора 5,5%

Потами 5,5%

Гръцката комунистическа партия 5%

Независимите гърци 3%

ПАСОК 3,5%

Други 7%

Не мога да преценя 19,5%

СИРИЗА отбелязва спад с 2 процентни пункта в сравнение с предишното проучване, проведено от същия университет.

Също така Гръцката комунистическа партия отчита ръст с 1%, а останалите партии -  леки варирания от порядъка на половин процент.

55,5% от респондентите отговарят, че най-доброто решение за център дясно би било да се създаде нова партия на мястото на Нова демокрация, 20,5% смятат, че десницата трябва да се обедини около Нова демокрация, а 24% отговарят «Не мога да преценя».

От избирателите на Нова демокрация 38% смятат, че най-доброто решение за център дясно би било да се създаде нова партия на мястото на Нова демокрация, 48% смятат, че десницата трябва да се обедини около Нова демокрация, а 14% отговарят «Не мога да преценя».

Едновременно с това 39% от анкетираните отговарят, че най-доброто решение за левицата би било всички партии да се обединят в една, 30% смятат, че партиите трябва да се разпуснат и да се влеят в СИРИЗА или Нова демокрация, 20% «не могат да преценят», според 4,5% силите трябва да се обединят около ПАСОК, а според  6,5% - около партията Потами.

Евентуален Grexit предизвиква страх у 51,5% от респондентите, а 16% се надяват на такова развитие на събитията.

28% не вярват, че излизането на страната от еврозоната «ще означава нещо различно» за гръцката икономика, а 4,5% изключват изцяло такава вероятност.

 

 

 

Категории: социологическо проучване СИРИЗА Нова демокрация преднина Grexit
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus