Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Мнозинството гърци искат на всяка цена да останат в еврозоната

05 Юни 2015 / 12:06:56  GRReporter
766 прочитания

74% от гърците искат страната им да остане в еврозоната на всяка цена, а 45% искат подписване на споразумение, дори и да бъдат нарушени „червените линии“ на правителството. Това са основните изводи от социологическото проучване на Alco, проведено в сряда и четвъртък.

В проучването, извършено по поръчка на сайта Newsit, почти половината респонденти искат правителството да сключи споразумение с кредиторите, а 37% не биха казали „не“ на едни предсрочни избори.

Що се отнася до предизборните нагласи, разликата между СИРИЗА и Нова демокрация е намаляла от 15 на 11 пункта спрямо предходното проучване на Alco. Партията То Потами задържа позицията си, както и Комунистическата партия ККЕ, Златна зора губи позиции, а Независимите гърци и ПАСОК са малко над процента, с който в момента са представени в парламента.

По-конкретно:

СИРИЗА 31,3%

Нова демокрация 20,4%

Златна зора 4,8%

То Потами 5,2%

ККЕ 4,5%

Независими гърци 3,2%

ПАСОК 3,5%

Много важен извод от анкетата е това, че 45% от гърците искат от своето правителство да постигне споразумение с кредиторите, дори ако се наложи да направи сериозни отстъпки. Не е малък и процентът на онези, които искат предсрочни избори – 37%.

Ясни са нещата и когато гражданите биват питани какво трябва да направи правителството в случай, че неговите предложения не бъдат приети. Половината запитани искат правителството да отстъпи, а 41% искат то да отстоява позициите си.

Мнозинството от респондентите смятат също така, че правителството не е на прав път по отношение на начина, по който преговаря. Този процент е 47%.

Двете личности, които са преценявани за позицията си във връзка с бурните събития от последните няколко месеца, са премиерът Алексис Ципрас и лидерът на опозицията Андонис Самарас.

Избирателите продължават да имат положително отношение към премиера, а лидерът на опозицията продължава да събира повече положителни, отколкото отрицателни мнения.

Що се отнася до финансовия министър Янис Варуфакис, гърците оценяват положително поведението му, въпреки критиките – положителна оценка му дават 46%, а отрицателна – 39% от респондентите.

Социологическото проучване е извършено на 3 и 4 юни от агенция Alco по поръчка на Newsit сред 1 000 души в цяла Гърция.

 

 

Категории: анкета предизборни нагласи еврозона СИРИЗА
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus