Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Много препятствия пред възобновените преговори с кредиторите

28 Юли 2015 / 10:07:02  GRReporter
834 прочитания

Преговорите за третата спасителна за Гърция програма започват с посещението на техническите екипи на кредиторите в Сметната палата. Вчера те проведоха първите си срещи с членове на правителството.

Според информация на германската агенция MNI, пратениците на кредиторите са получили нареждане преговорите да завършат до 10 август. Източници на финансовото издание Financial Times обаче не изключват вероятността те да продължат и след 20 август с паралелно отпускане на втори мостов заем в размер на 5 милиарда евро.

Водещ представител на гръцкото финансово министерство признал вчера, че някои от кредиторите настояват парламентът да гласува и трети пакет бюджетни мерки и реформи. Правителството в Атина обаче категорично отхвърля тази възможност. „Отговаряме им, че ще приложим постигнатото на Eurogroup и на срещата на върха на ЕС споразумение, в което не се предвижда трети пакет”, заявил той.

Във всички случаи Европейската комисия заяви, че очаква гръцкият парламент да гласува повече реформи, за да бъде възможно отпускането на първия транш финансова помощ от новата спасителна програма. В изявления пред журналисти в Брюксел говорителката на Европейската комисия Мина Андреева не уточни кои точно са тези реформи, но се позова на издаденото след срещата на върха съобщение. А това от само себе си показва, че става дума за реформа в пенсионната система и по-конкретно спиране на ранното пенсиониране, коментират гръцки медии.

В същото време, на въпрос дали ще има срещи на министрите с ръководителите на представителите на кредиторите, високопоставен представител на финансовото министерство отговори, че такива „може да има по-късно и ако се наложи”.

Друг водещ правителствен представител заяви, че „разговорите ще се водят в хотелите, където ще отседнат” представителите на кредиторите. Те вече са настанени в централен хотел в Атина при строги мерки за сигурност.

Вчера Мина Андреева съобщи, че в екипите участват и ръководителите на мисиите, които се очаква да пристигнат в Атина към средата на седмицата.

От отговора на Андреева на уточнителен въпрос дали сред тях се намира и представителката на МВФ Делия Велкулеску, стана ясно, че в Атина са пристигнали само представителите на европейските институции. Тя допълни, че за повече уточнения трябва да се потърси информация от МВФ.

От своя страна фондът е категоричен, че няма да приеме никакви отстъпки по отношение на реформите в трудовото законодателство, които бяха гласувани през изминалите години. В доклада на МВФ, който бе представен вчера се описва липса на напредък в прилагането им, както и стремеж на настоящото  правителство да отмени въведените наскоро промени, като увеличение на минималната заплата, отстъпки по отношение на колективните трудови договори и др. Практически това означава, че в преговорите фондът ще бъде непреклонен относно мерки като масовите съкращения. Той призова Еврозоната да бъде нащрек, защото постигнатото на 12 юли споразумение може да е намалило опасността от Grexit, но рискът продължава да е висок, като се имат предвид действията, които трябва да последват.

Категории: Политика представители на кредиторите преговори с гръцкото правителство МВФ трета спасителна програма втори мостов заем реформи
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus