Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Мисия невъзможна: Ципрас реформатор

27 Юли 2015 / 11:07:16  GRReporter
914 прочитания

 Точно след началото на агресивните инициативи на премиера Алексис  Ципрас за сключване на споразумение с кредиторите, е време за обобщение на резултатие от последната ни анкета, в която ви попитахме дали той ще успее да реформира Гърция. През изминалите 5 години видяхме, че сами по себе си споразуменията с кредиторите, без извършване на болезнените и непопулярни реформи, които държавата трябва да предприеме, не решават проблемите на страната. Нека видим какъв беше читателският вот на трите ни езикови страници.

Действията на Ципрас успяха да разделятчитателския вот на българскита ни страница.  Все пак, най-много гласове е събрал отговорът, че възприемането на Ципрас като реформатор звучи повече като виц, отколкото като очаквани политически действия. 37% от читателите ни подкрепят тази теза. За 25% от гласувалите в анкетата министър-председателят няма да издържи дълго и наесен се очакват избори.  23% смятат, че е в интерес на цяла Гърция Ципрас да успее в провеждането на реформите. Малка част от далите своя вот читатели, 9%, виждат значително израстване на Ципрас като държавник и политик и са мнение, че той ще се справи. 6% са на мнение, че комунистите около премиера са тези, които препятстват неговите добри намерения за провеждане на реформи.

Сходна е ситуацията и на английската страница на GRReporter, но с няколко допълнителни нюанса. 39% от читателския вот отива в подкрепа на мнението, че думите "реформа" и "Ципрас" са съвместими само в политически виц. Нараства процентът на тези, които смятат, че е в интерес на цяла Гърция той да успее. 25% от читателите на тази езикова страница са дали своя глас за този отговор. 17% отиват за тезата, че премиерът няма да издържи на натиска, който идва отвсякъде, както от неговите противници, така и от вътрешната опозиция в СИРИЗА и разочарованите гласоподаватели. Все пак 15% смятат, че Ципрас е израснал като държавник и политик и ще съумее да се справи в тази сложна ситуация. Едва 5% намират вината за провала на премиера в неговото обкръжение от комунисти.

Интересни са резултатите на гръцката страница на сайта ни, където настроенията на читателите ни са най-отчетливи. 44% са на мнение, че визията за Ципрас като реформатор звучи направо като виц. 26% се надяват той да успее за доброто на цяла Гърция. За 15% от читателите ни управлението идва към своя логичен край и наесен ще бъдем свидетели на избори. За разлика от другите две езикови страници, мнението, че комунистическият антураж на премиера носи основната вина за неговия неуспех в реформите, се споделя от цели 11%. Едва 4% виждат израстване като държавник и са убедени, че Ципрас ще се справи с трудните реформи.

Видно е, че цялостното настроение на читателите ни е, че Ципрас няма нужните политическа сила и воля, за да извърши тежките реформи, които предстоят пред Гърция. Очакването за предсрочни избори наесен пък е показател за задълбочаващите се вътрешнопартийни противоречия и липсата на единомислие сред коалиционните партньори.

Последните разкрития около бившия финансов министър Янис Варуфакис ни провокираха да ви попитаме в най-новата ни анкета: "Смятате ли, че има достатъчно основания Янис Варуфакис да бъде изправен пред правосъдието? ". Не забравяйте да обосновете своя вот в коментарите под анкетата.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus