Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Министър за един ден

24 Септември 2015 / 09:09:55  GRReporter
798 прочитания

Заместник-министърът на инфраструктурата, транспорта и мрежите Димитрис Каменос, за когото GRRerporter съобщи вчера, бе принуден да подаде оставка, заради агресивните си антисемитски и хомофобски коментари  в социалната мрежа Туитър.  

Така той остана на министерското кресло само за 12 часа, което е не само гръцки, но и световен прецедент. Гръцки медии подчертават, че според достоверни източници, Алексис Ципрас е познавал много добре съдържанието на коментарите на Димитрис Каменос. Назначаването му за министър обаче било поставено от коалиционния му партньор Панос Каменос като „неподлежащо на обсъждане”. Първоначалният отказ на Ципрас да приеме дори довел СИРИЗА и Независимите гърци на границата на разрива, пише Катимерини.

Заслужава да се отбележи, че Димитрис Каменос подаде оставка късно снощи, след публичния призив на депутата от СИРИЗА Василики Катривану към кабинета той да бъде отстранен.

Малко по-късно тя и колежката ѝ Мария Болари, в качеството си на представители на отдела за правата в СИРИЗА се обявиха и против назначението на друг един заместник-министър – Маркос Боларис. Той бе заместник-министър на здравеопазването в правителството на ПАСОК И Георгиос Папандреу през 2012, когато в центъра на Атина бяха арестувани наркозависими жени – носители на вируса на СПИН, които бяха обвинени в проституция.

Двете депутатки заявяват, че назначаването на Каменос и Боларис „нарушава директно правата, ценностите, политическите ни принципи и приоритети. Лица с подобно отношение и възгледи нямат място в което и да е демократично правителство, още повече в правителство на Левицата”.

Категории: Политика оставка министър антисемит правителството на Алексис Ципрас
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus