Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Министър от СИРИЗА предлагал назначения срещу 12% комисионна

22 Март 2015 / 12:03:43  GRReporter
926 прочитания

Ресорният министър на административната реформа Георгиос Катрунгалос преживява трудни времена. Публикация на вестник Вима твърди, че той е подписвал частни договори със стотици съкратени държавни служители, от които е вземал 12% комисионна от обезщетението им, в случай, че бъдат назначени отново.

Според  закона, ако един държавен служител бъде съкратен, и след това назначен отново, ще получи като обезщетение 25% от заплатата си за срока, през който е бил без работа. Както твърди Вима, Катрунгалос е сключил договори с поне 300 съкратени държавни служители. В тях се посочва, че в случай че получат обезщетение, той ще има право на 12% от него като адвокатски хонорар.

В статията се посочва, че частните договори са подписвани в дните, в които Катрунгалос е назначен в правителството като ресорен министър на административната реформа, тоест министър, който трябва да се занимава със съкратените държавни служители, и онези, които са в режим на разположение.  

Договори, внесени в данъчните служби и адвокатските дружества на 26 и 27 януари

На 26 и 27 януари 2015 голям брой частни договори  са внесени в данъчните служби и в адвокатски дружества от служители, които са съкратени или поставени в режим на разположение. Това се прави, за да имат договорите заверка от официален орган. Според тях, държавните служители са сключили споразумение с адвоката Георгиос Катрунгалос и адвокатската кантора, която той представлява, за да защитава интересите им.

Какво предвиждат договорите?

Държавният служител упълномощава адвокатската кантора да внесе иск срещу държавата (в случай на победа служителят ще получи от държавата разликата между заплатата му и доходите му след съкращението). Адвокатът получава 12% от брутните суми, които ще бъдат получени. Разходите по делото са за сметка на служителя. За покриването им той внася предплата от 200 евро.

Интересите на Катрунгалос – напълно защитени

От момента, в който Катрунгалос е назначен в правителството, адвокатските му права са замразени автоматично. На 27 февруари той  закрива кантората си. Но според Вима, се е погрижил да не загуби правата, които си е гарантирал, и да претендира за тях, когато се върне към адвокатстването (това става автоматично когато напусне правителството). Според източника на Вима, в последния параграф на частните договори се казва, че в случай на разпадане на адвокатската кантора „Папаконстантину – Катрунгалос – Хлепас и съдружници” пълномощията по тези договори преминават към Георгиос Катрунгалос”.

Катрунгалос:  това са клевети, провокации и фалшификации

На пресконференция по повод на публикацията, Кантрунгалос подчерта, че това са клевети и провокации. Той заяви: „Ако бях подписал договорите, би трябвало не само да си подам оставката, но и да напусна страната и да се самоубия”. Катрунгалос каза, че ще иска от вестника обезщетение от 10 000 евро.

Що се отнася до конкретния договор от 27 януари, публикуван във вестника, Катрунгалос твърди, че не се отнася до повторно назначаване, а до уреждане на малка разлика в заплащането, и той е подписан от сътрудника му.

На въпрос как е подписал  договор за иск срещу държавата по времето, когато е назначен в правителството, той отговори, че това е дребен случай, внесен от негова съдружничка преди самият той да разбере, че ще става министър. Но според него дори и да беше знаел, щеше да й позволи да внесе иска.

Правителството застава зад Катрунгалос

Премиерът Ципрас е разговарял с Катрунгалос и му е поискал обяснения. Според информациите, ресорният министър на административната реформа е заявил, че това е фалшификация. Според източници в правителството, неговите обяснения са били сметнати за достатъчни и не се поставя въпросът за оставката му. В свое изявление правителството подкрепи Катрунгалос и призова опозиционните партии да оттеглят декларациите си против него.

ПАСОК и Кирякос Мицотакис искат оставката на Катрунгалос

Междувременно, ПАСОК призова Ципрас да уволни Катрунгалос. И бившият министър на административната реформа Кирякос Мицотакис направи същото. Според него, ако Катрунгалос не даде ясни обяснения, премиерът Алексис Ципрас е длъжен да го уволни от правителството.

Нова демокрация: Всички разбират какво означава левицата да управлява за първи път

Пресаташето на нова демокрация Костас Карагунис заяви:

„Ако всичко това е вярно, Катрунгалос трябва да се оттегли. Защото, в края на краищата се оказа, че „надеждата” е  само търговска сделка, която струва 12%. Тази цена я плаща данъкоплатецът, а я получава, както се вижда, министърът. Вместо да се назначават млади и можещи хора, се преназначават наши хора с обезщетения. Сега всички разбират какво означава левицата да управлява за първи път”.

 Потами: Случаят „Катрунгалос” е голям проблем

Потами определи случая като голям проблем, който изисква да бъдат дадени обяснения от министъра, а премиерът да вземе съответните решения.

 

 

Категории: Георгиос Катрунгалос министър на административната реформа обезщетения съкратени държавни служители
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus