Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Министерското кресло на Варуфакис започва да изстива

24 Юни 2015 / 15:06:59  GRReporter
1086 прочитания

Динамична, но и някак унизителна за Янис Варуфакис била обстановката около изпращането на гръцкото предложение в понеделник рано сутринта в Брюксел.

Преговорите между гръцкото правителство и тройката продължавали до зори, за да може да бъде изпратено предложение с мерки, които кредиторите биха сметнали за удовлетворителни.

От гръцка страна главна роля изиграл не някой представител на финансовото министерство, нито ръководителят на преговорния екип Евклидис Цакалотос, а държавният министър Никос Папас, пристигнал в Брюксел като представител на гръцкия премиер.

Щом станало ясно, че отстъпките на правителството се доближават до исканията на кредиторите, било поискано предложението да бъде внесено в писмен вид, което и веднага било направено. Въпреки това документът, изпратен от Атина, бил върнат обратно.

Както писа вчера и iefimerida, представители на кредиторите не приели гръцкото предложение, изпратено от правителството в неделя вечерта.

В онзи момент всички смятали, че е станала грешка. Поне това са заявили пред репортера на Financial Times Питър Шпигел, който предал веднага новината, че Гърция е изпратила грешен имейл.

Това обаче, което кредиторите сметнали за грешка, бил фактът, че предложенията били подписани от финансовия министър Янис Варуфакис.

Кредиторите отказали да приемат предложение, отправено от Гърция, което било подписано от финансовия министър.

Щом премиерът Алексис Ципрас бил уведомен за проблема, той веднага подписал предложението. Това станало в хотела му в Брюксел, малко преди да тръгне за срещата си с Жан-Клод Юнкер.

Това бе разказано и от кореспондента на телевизия Mega в Брюксел Манолис Спинтуракис:

„Докато проучваха гръцкото предложение рано сутринта, изведнъж казаха, че в текста има грешка. Последва суматоха, но в крайна сметка стана ясно, че не текстът е грешен, а това, че бе подписан от Янис Варуфакис. Поискаха документът да бъде подписан от Алексис Ципрас, което и стана, и въпросът приключи“.

Междувременно в своя статия вестник Financial Times посочва, че в рамките на управляващата партия СИРИЗА се чуват гласове против мерките, предложени от гръцкия министър-председател на кредиторите.  Съпротивата срещу гръцкото предложение е започнала още в понеделник, преди дори Ципрас да се е върнал в Атина от Брюксел.

И докато е логично сред недоволните да са обичайните заподозрени (Лява платформа, Алексис Митропулос, Йоанис Михелоянакис), възникват въпросителни около това, което пише вестникът за Янис Варуфакис:

«Някои членове на ръководството на СИРИЗА се безпокоят, че може би Янис Варуфакис се готви да се раздели с правителството и да напусне поста си. През настоящата година Варуфакис бе заплашил да се отцепи и да вземе със себе си група свои колеги от СИРИЗА, когато Алексис Ципрас след призива на високопоставени европейски ръководители бе предложил финансовият министър да подаде оставка.

В момента Ципрас е отчасти застрашен, тъй като в бързината да състави списъка с надеждни реформи през последните седмици, той самият и членове на неговия екип не се съобразиха с 20-30 вероятни несъгласни от пармалентарната група на партията.

Освен това той е изправен и срещу народното недоволство. Във вторник следобяд стотици пенсионери излязоха по улиците на Атина, за да протестират срещу намалението на пенсиите, предложено от правителството на кредиторите.

В статията се посочва, че ако СИРИЗА изгуби най-малко 10 депутати при гласуването на споразумението, ще се наложи да търси помощ от опозиционните партии. Така споразумението може да мине, но надеждността на правителството ще е непоправимо разклатена, и ще възникнат множество въпросителни около неговата продължителност.

Мнозина от тези, които се противопоставят на Ципрас, идеологически принадлежат към крайната левица и са готови да гласуват по съвест, а не според линията на партията.

Както посочва преподавателят от Атинския университет Георгиос Пагулатос: «В момента в парламентарната група на СИРИЗА има непокорни депутати, които не приемат „масажа“, който се опитва да им направи партията и правителството. За някои този пакет от мерки е истински шок».

 

 

 

Категории: Алексис Ципрас Янис Варуфакис кредитори преговори гръцко предложение
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus