Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Минимална преднина на Нова демокрация в рамките на статистическата грешка

17 Септември 2015 / 16:09:42  GRReporter
699 прочитания

Броени дни остават до изборите в неделя, а социологическите проучвания показват, че неделната вечер ще се превърне в истински изборен трилър-дерби между СИРИЗА и Нова демокрация.

При това в някои от изследванията балансът на силите между Алексис Ципрас и Евангелос Меймаракис след последния им телевизионен дебат се е обърнал. Показателно е, че според социологическото проучване на Kapa Research СИРИЗА води с 0,6%, а според резултатите от проучването на Македонския университет в Солун преднина има Нова демокрация с 0,5%.

Kapa Research: Разликата в полза на СИРИЗА - 0,6%  

Минимална преднина от порядъка на 0,6% дава за СИРИЗА социологическото проучване на Kapa Research, проведено на 15 и 16 септември по поръчка на tovima.gr. За СИРИЗА биха гласували 29% от респондентите, а за Нова демокрация - 28,4%. На трето място е Златна зора, като следват ПАСОК, Комунистическата партия (ККЕ) и Потами.

По-конкретно нагласите на избирателите са следните:

СИРИЗА 29%

Нова демокрация 28,4%

Златна зора 6,7%

ПАСОК 5,9%

ККЕ 5,5%

Потами 5%

Народно единство 3,5%

Съюз на центристите 3,2%

Независимите гърци 3%

Също толкова минимална е преднината на Алексис Ципрас пред Евангелос Меймаракис по отношение на това кой е по-подходящ за премиер (36,5% за първия срещу 35,1% за втория).

Едно правителство, състоящо се основно от представители на СИРИЗА, би получило 37,4% от гласовете на избирателите срещу 35,7% за правителство на Нова демокрация.

Сериозна разлика има в процентите на избирателите, които смятат, че СИРИЗА ще спечели изборите - 55,6% от респондентите срещу 30,5%, смятащи, че изборите ще бъдат спечелени от Нова демокрация.

Македонският университет в Солун: Преднина за Нова демокрация от порядъка на 0,5%

Според социологическото проучване на Македонския университет, извършено на 14 и 15 септември сред 2 214 респонденти, от които 1 072 са интервюирани след втория телевизионен дебат между Ципрас и Меймаракис, Нова демокрация получава 30% от гласовете, което я поставя преди СИРИЗА с нейните 29,5%.

По-конкретно нагласите на избирателите са следните:

Нова демокрация 30%

СИРИЗА 29,5%

Златна зора 6,5%

ККЕ 5,5%

ПАСОК 5%

Потами 5%

Съюз на центристите 4%

Народно единство 3%

Независимите гърци 2,5%

Социологическото проучване на Pulse

В проучването на Pulse за телевизия Action24 Нова демокрация води пред СИРИЗА с 0,5%.

По-конкретно нагласите на избирателите са следните:

Нова демокрация 27,5%

СИРИЗА 27%

Златна зора 6,5%

ПАСОК-Демократичната левица 6,5%

Потами 5%

ККЕ 5%

Народно единство 3,5%

Съюз на центристите 2,5%

Независимите гърци 2%

По отношение на това кой е по-подходящ за премиер Алексис Ципрас води с 36% пред Евангелос Меймаракис, който получава 34% (и двамата са увеличили резултатите си с 1% от миналата седмица).

Prorata: СИРИЗА води с 4%

В социологическото проучване на Prorata за «Вестник на редакторите» СИРИЗА води пред Нова демокрация с 4%. Според проучването, извършено на 15 септември, в бъдещия парламент ще влязат 8 партии.

По-конкретно нагласите на избирателите са следните:

СИРИЗА 28%

Нова демокрация 24%

Златна зора 7,5%

ККЕ 5%

Потами 5%

ПАСОК-Демократичната левица 5%

Що се отнася до телевизионния дебат между Ципрас и Меймаракис, 41% от респондентите отговарят, че нито един от двамата не е бил убедителен. 33% посочват, че по-убедителен е бил Ципрас, а 26% - Меймаракис.

 

 

Категории: избори Гърция СИРИЗА Нова демокрация социологически проучвания
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus