Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Мъгла около списъка с реформите

23 Февруари 2015 / 19:02:51  GRReporter
927 прочитания

Часове преди края на деня съдържанието на списъка с реформи, който гръцкото правителство трябва да представи пред кредиторите на страната с цел да продължи нейното финансиране е обгърнат в мъгла.

Досега от страна на правителството няма официална информация какво точно съдържа той. Според гръцки медии това, което Атина е изпратила до момента до Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд е проектът на списъка, който продължава да се обсъжда помежду им. Те коментират, че стремежът на гръцкия кабинет е по този начин да намали вероятността списъкът да бъде отхвърлен.

По-рано днес някои медии разпространиха информацията, че финалният текст е бил изпратен в Брюксел, но минути след това тя бе опровергана от говорителката на Европейската комисия Мина Андреева. В съобщение в социалната мрежа Twitter тя посочи: „Не сме получили списък. Крайният срок е в края на работния ден тази вечер. Намираме се в преговори с гръцките власти”. Според гръцки медии като „Катимерини” тя е заявила, че срокът е до полунощ.

Окончателният вариант на мистериозния към момента документ се очаква да бъде обсъден във вторник сутринта на телеконферентно заседание с участието на еврокомисаря по финансовите въпроси Пиер Московиси, директора на Международния валутен фонд Кристин Лагард и президентът на Европейската централна банка Марио Драги. Първоначално заседанието бе предвидено да се проведе в понеделник.

Според изключително лаконичните гръцки правителствени източници списъкът се състои от поредица от структурни промени, които обаче не включват фискални мерки или конкретизирани цели.  Предвидени са предимно мерки, свързани с борбата с корупцията, укриването на данъци и контрабандата със стоки. Вероятно е също да се предвиждат и приватизации, които според правителството биха могли да внесат приходи в държавните каси. В допълнение кабинетът ще представи гаранции за независимостта на главния секретариат по приходите.

По-конкретна информация за съдържанието на списъка представи германският таблоид Билд. В публикацията се посочва, че гръцкият кабинет ще представи четири мерки, които се предвижда да осигурят 7,3 милиарда евро. По конкретно: 1,5 милиарда евро от преборването на контрабандата с горива, 800 милиона евро от контрабандата с тютюневи изделия, 2,5 милиарда евро от данъчното облагане на богатите гърци и олигарсите  и 3,5 милиарда евро от решаването на висящи данъчни казуси и събиране на заверени и неизплатени данъци.

Според вестник Катимерини освен описаните действия в списъка ще е включено и уреждането на необслужваните банкови кредити.

В същото време еврокомисарят Пиер Московиси заяви категорично, че не само не изработва план за вероятно излизане на Гърция от Еврозоната, но и забранява дори да се говори за Grexit. Той направи изявлението в интервю за телевизия France 2 и в коментар на статия в германското списание Шпигел, че Европейската централна банка изготвя план за действие.

„Европейската комисия желае искрено Гърция да остане в Еврозоната, затова няма никакъв план за обратното. Вярвам, че сме на правилния път. Тази вечер чакам програмата с реформите, като смятам, че е ясно на всички, че трябва да бъдем както амбициозни, така и реалисти”, подчерта еврокомисарят.

Малко по-късно говорителят на германското правителство Щефан Зайберг заяви в коментар относно гласуването за одобрението на гръцкия пакет за реформи от Бундестага: „Последните дни показаха, че е напълно възможно да бъде намерено решение”. 

Категории: Политика гръцко правителство кредитори списък с реформи Европейска комисия Пиер Московиси
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus