Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Малко по малко и с предварителни условия ще се отпускат траншовете от новата програма за Гърция

15 Август 2015 / 11:08:45  GRReporter
808 прочитания

Eurogroup одобри превеждането на траншове към Гърция с общ размер 26 милиарда евро, но на малки части, главно заради политическото положение в страната.  Част от тези траншове обаче са свързани с прилагането на нови мерки.  Еврозоната ясно подчерта, че първата проверка на новата програма ще трябва да завърши до началото на ноември, във всеки случай не по-късно от 15 ноември.

Атина поиска тези 26 милиарда да бъдат преведени до 19 август. Целта е да разполага веднага с 3 милиарда евро, с които да покрие просрочените задължения на държавния сектор към доставчици. Но на този етап ще получи 13 милиарда, от които почти 12,5 милиарда са за плащане на дългове извън страната и едва 500 милиона – за обслужване на просрочени дългове вътре в Гърция. Освен това веднага ще бъдат одобрени още 10 милиарда за рекапитализация на банките.

Останалите 3 милиарда евро Гърция ще получи през есента на един или повече траншове при положение, че бъдат приложени основните мерки, предвидени в меморандума.

От 13-те милиарда евро, които ще бъдат преведени до 19 август, 12,5 милиарда се отнасят до:

- плащането на 3,2 милиарда евро към МВФ на 20 август
- превеждането на около 500 милиона за лихви за минал период
- 1,7 милиарда евро за плащането на вноските към МВФ през септември
- 7,16 милиарда евро за плащането на мостовия заем, получен през юли. Този заем трябва да бъде изплатен до 17 октомври, но не е изключено това да стане веднага след като Гърция получи транша.

Що се отнася до 10-те милиарда за банките, те са един вид предплата, докато приключи рекапитализацията на гръцката банкова система. Еurogroup също така реши, че вторият транш за рекапитализацията и преструктурирането на банките може да достигне 15 милиарда евро и да бъде преведен след приключване на първата проверка преди 15 ноември. Дотогава трябва да са приключили стрес тестовете на банките. Трябва да се отбележи и че средствата за рекапитализацията на банките ще бъдат преведени чрез Европейския механизъм за стабилност.

Първоначалният план на правителството предвиждаше, че сумата от 26 милиарда евро ще бъде преведена наведнъж сега, а Европейският механизъм за стабилност беше планирал сумата да се раздели на вноски до края на годината.

Как Министерството на финансите „прочете” споразумението

След изготвянето на споразумението, министерството на финансите отбеляза следното:

На заседанието на Eurogroup беше потвърдено споразумението от 12 юли и министрите на финансите са готови да предприемат действия – като например удължаване на сроковете на плащанията, с цел да се осигури устойчивостта на гръцкия дълг. По този начин и МВФ ще участва в програмата, нещо, което се смята за необходимо от Eurogroup. Тези действия ще зависят от прилагането на програмата и ще бъдат определени след първата оценка (през октомври 2015).

Източници от Министерството на финансите смятат, че остават в сила ниските първични бюджетни излишъци, както бяха договорени в Атина - съответно -0,25% за 2015, +0,5% за 2016, +1,75% за 2017 и +3,5% за 2018.

Eurogroup реши, че общата стойност на програмата ще е 86 милиарда евро. В тази сума са включени и до 25 милиарда евро за банките.

Първата вноска от 16 милиарда евро ще бъде преведена на 2 транша:

-10 милиарда за рекапитализация на банките ще бъдат преведени незабавно

-16 милиарда ще бъдат преведени на части: 13 милиарда до 20 август, останалите 3 милиарда ще бъдат преведени на една или повече вноски през есента, при условие, че се прилагат изискваните мерки.

Втората вноска за банките ще е до 15 милиарда евро, според нуждите след стрес тестовете. Тя ще бъде преведена след първата проверка и след приключването на стрес тестовете, но преди 15 ноември.

Eurogroup изключи bail in за вложителите, независимо от сумата на депозитите. Но не изключва в рекапитализацията да участват собственици на облигации. Това решение ще се вземе след приключването на стрес тестовете през октомври.

Eurogroup е съгласна да бъде създаден нов независим Фонд за приватизация. Оценката на активите ще се извършва по начин, който ще гарантира, че тя съответства на действителната им стойност. Законът трябва да бъде гласуван до края на октомври 2015, за да може фондът да започне да работи от края на 2015. Това е държавен инвестиционен фонд, с абсолютно различна логика и начин на работа от досегашната Агенция за приватизация. В него ще бъдат обхванати държавните имоти, както и акциите на гръцките банки след рекапитализацията им. Целта на фонда са приходи от 50 милиарда евро, от които 25 милиарда ще покрият рекапитализацията на банките. Останалите 25 милиарда ще бъдат разделени по следния начин: 12,5 милиарда за дълга, и 12,5 милиарда – за развитие. Приходите на бившата агенция за приватизация отиваха изцяло за плащане на дълга.

В изявлението на Eurogroup се споменават и най-основните мерки, включени в споразумението, което беше гласувано от парламента в петък сутринта. По-конкретно, това са борба с укриването на данъци, реформа на пенсионната система, увеличаване на инвестициите, модернизация на държавния сектор, реформи на пазара на труда и на стоките, справяне с „червените” кредити.

Категории: споразумение меморандум траншове рекапитализация мерки приватизация
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus