Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Лидерът на Независимите гърци търси кредити от Русия

10 Февруари 2015 / 10:02:36  GRReporter
1003 прочитания

Само ден остана до критичното заседание на Eurogroup, на което гръцкият финансов министър Янис Варуфакис ще се опита да убеди европейските партньори на Атина да подпишат ново споразумение за финансирането на страната стана ясно, че лидерът на правителствения партньор на СИРИЗА – Независимите гърци търси решение на проблема извън рамките на Европа. В интервю за телевизия Mega channel министърът на отбраната Панос Каменос посочи, че правителството може да намери финансиране от трети страни като Русия, Китай, САЩ и други. Конкретно в случая с Русия Каменос каза, че в замяна гръцкото правителство може да ѝ предостави инфраструктури като пристанища и железопътната мрежа, към които Москва проявява интерес.

„Имам много добри отношения с Русия. Говорим с тях за „план Б”. Обмислят вероятността да отменят ембаргото върху гръцките продукти и да започнат да ги внасят отново”, заяви Каменос и допълни: „Интересуваме се също от сътрудничество относно строежа на газопровод заедно с руснаците”.

Лидерът на Независимите гърци не изключи вероятността от провеждане на референдум в случай, че преговорите с европейските партньори ударят на камък. „Ако се стигне до конфликт, разбира се че гръцкият народ ще има думата по какъвто и да е начин”.

По думите му сценариите за излизане на Гърция от Еврозоната не са състоятелни: „Grexit е просто една заплаха без покритие, нещо като баба Яга”. В допълнение той се обяви категорично срещу „германското господство в Европа” и определи като много важна намесата на САЩ в преговорите с кредиторите.

Панос Каменос беше категоричен, че гръцкият държавен дълг не е устойчив и правителството цели неговото орязване, не зависимо от това как ще се проведе и как ще бъде наречено.

Той заяви, че сътрудничеството на Независимите гърци със СИРИЗА е възникнало от времето, когато и двете партии бяха в опозицията и по-конкретно около гласуването на внесените от предишното правителство проектозакони. То показало, че позициите на двете партии са идентични в процент 80 на сто. „Този процент бе достатъчен, за да изведем напред нещата, които ни обединяват и страната да има правителство”, каза Каменос, като в същото време не отрече, че Независимите гърци и СИРИЗА имат различни позиции по доста въпроси.

Той заяви, че е против изказването на финансовия министър Янис Варуфакис, че е съгласен с 60-70 на сто от меморандума, както и със закриването на затворите с висока степен на сигурност. „Нормално е да имаме различия със СИРИЗА. Ние няма да отстъпим от основните си позиции. Това е и споразумението ни с г-н Ципрас”. Каменос допълни, че двамата не са подписали документ за сътрудничеството си.

Заслужава да се отбележи, че изявленията му относно източниците на финансиране са в пълен разрез с досегашните публични изявления на премиера Алексис Ципрас. По време на посещението му в Никозия и в отговор на въпрос относно вероятността Гърция да се обърне с искане за заем от Русия отговорът на Ципрас бе: „Намираме се в преговори с европейските ни партньори и с всички, които са предоставили заеми на страната ни. Тя има ангажименти към тях. Не обсъждаме никакви други възможности”.

Сценариите около вероятно сближаване между Атина и Москва предизвикаха реакции в Брюксел и Берлин. Една от тях бе изявлението на германския финансов министър Волфганг Шойбле: „Не вярвам, че Русия може да замести европейската солидарност”. 

Категории: Политика Независими гърци Панос Каменос правителствена коалиция СИРИЗА финансиране Русия
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus