Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Левите избиратели наказаха отцепниците от СИРИЗА

20 Септември 2015 / 20:09:26  Анастасия Балездрова
1003 прочитания

След категоричната победа на СИРИЗА и в очакване на първия официален резултат от изборите, GRReporter разговаря за вероятните правителствени коалиции, вероятността от по-нататъшен разпад на радикалната левица и дори от нови избори през следващите месеци с Янис Бурнус – член на политическото бюро на партията и отговорник за европейската политика, международните отношения, отбраната и гръцката диаспора.

Г-н Бурнус, кои са възможните правителствени коалиции според досега известните резултати от изборите?

На първо място бих искал да отбележа, че голяма част от гръцкото общество възнагради СИРИЗА за борбената позиция (във връзка с подписването на третия меморандум за финансова помощ – б.а.), независимо че сме принудени да приложим това тежко споразумение. За нас от най-голямо значение е фактът, че страната отново ще има кабинет, в който СИРИЗА ще е гръбнакът и премиерът ще е Алексис Ципрас.

Оттам нататък, за да преценим кои са възможните правителствени коалиции е нужно да изчакаме официалния резултат на изборите, да видим кои партии ще влязат в парламента и колко депутатски места ще има всяка от тях. Формирането на правителствена коалиция се състои от два елемента. Първият и основен сред тях е политическото споразумение за съставянето на кабинет, а вторият – математическият елемент. Да се види колко депутатски места ще спечели всяка партия.

Във всички случаи компетентни за състава на новия кабинет от страна на СИРИЗА са партийните органи, които ще заседават дори и утре, ако е необходимо, за да решат дали ще има промяна в съществуващата доскоро коалиция. Тоест дали ще е нужно да се коалираме и с друга партия, освен с Независимите гърци. В този случай органите ще заседават и ще вземат решение по демократичен начин.

По всичко изглежда, че депутатските места на Независимите гърци няма да бъдат достатъчни за постигането на парламентарно мнозинство. С кои партии бихте се коалирали и с кои – не?

Не съм съгласен с преценката ви. Все още е твърде рано да знаем как ще се разпределят депутатските места. В тази връзка бих искал да припомня, че допреди няколко часа по всичко личеше, че Независимите гърци няма да влязат в парламента. Но в крайна сметка се оказа, че ще влязат сравнително лесно. Както казах, ще трябва да изчакаме крайния брой на депутатските места.

Все пак бих искал да подчертая, че СИРИЗА още преди изборите заяви най-категорично, че няма да се коалира с Нова демокрация. Тя е партията, която изпълняваше водеща роля в съсипването на страната през последните пет години. Всички други решения ще бъдат взети от органите на СИРИЗА. Затова и не мога да дам отговор сега.

Съществуват ли опасения, че при следващото критично гласуване на строги бюджетни мерки в парламента, някои от депутатите на СИРИЗА може да не ги подкрепят с вота си?Доколко е единна партията?

Мисля, че скорошното разцепление на СИРИЗА, в комбинация с днешния слаб резултат на партията, който донякъде се дължи на разцеплението, е поучително за всяка страна. Тоест фактът, че партията на Панайотис Лафазанис може да не успее да влезе в парламента показва, че левите и прогресивни граждани на Гърция могат да преценяват ситуацията. Резултатът на тази партия до момента показва, че поддръжниците на левицата наказаха разцеплението на СИРИЗА. Смятам, че този урок е полезен за всички.

Много коментатори твърдят, че не е изключено през следващите месеци да се проведат отново предсрочни парламентарни избори. Бившият държавен министър Никос Папас също не изключи тази вероятност в изявление, което направи преди изборите. Доколко е вероятно това и от какво ще зависи?

В една страна, където кризата е толкова многопластова и сериозните проблеми не са само в областта на икономиката, нашата цел е да запазим политическата стабилност. Приоритет на СИРИЗА е чрез сформирането на кабинет да гарантира, че няма да бъдем принудени да провеждаме нови избори скоро. Оптимисти сме, че ще успеем да постигнем това.

Категории: Политика СИРИЗА изборна победа правителствена коалиция разцепление на СИРИЗА
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus