Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Кризата в реалната икономика е невъзвратима

07 Април 2015 / 11:04:49  GRReporter
1179 прочитания

Докато гръцкото правителство забавя постигането на споразумение с кредиторите на страната с аргумента, че полага неимоверни усилия, за да постигне най-доброто за страната, гръцката икономика затъва все повече и повече.

Гръцките търговски компании са подложени под голям натиск от страна на своите доставчици от чужбина, повечето от които настояват да получат цялостната фактурна стойност на изпратените стоки, като на практика нарушават първоначалната си договореност. Те аргументират натиска си с опасенията, че Гърция може да обяви официално фалит, и то още на 9 април, ако не успее да изплати заема си към Международния валутен фонд. Те нямат достъп до финансиране, тъй като банките преустановиха отпускането на кредити от много месеци насам и липсата на средства ще ги принуди да съкратят персонал, а много други вероятно ще бъдат закрити.

Въпреки че ситуацията в реалната икономика е плачевна, според журналиста и икономически анализатор Костас Ступас единственото, за което преговаря гръцкият кабинет е да намали задължението за постигане на първичен бюджетен излишък за 2015 от 3 на 1,5 на сто.

Той пише в анализа си в икономическото издание capital.gr: „Това ще се случи, ако изобщо се случи, след края на преговорите за подписването на нов меморандум, вероятно с името “споразумение за развитие и равенство”, които ще започнат през юни и не се очаква да завършат по-рано от няколко месеца.

Ако вземем предвид съкращенията на персонал, към които ще бъдат принудени да пристъпят повечето от търговските и преработвателните компании, които внасят стоки и материали от чужбина, загубите за данъчните постъпления и осигуровките към държавните и частните осигурителни фондове ще са много повече от ползите от днешните преговори на правителството с кредиторите. А те се подкрепят от 50 – 60 на сто от общественото мнение, понеже му се представят като успешни…

В икономическа ситуация най-вероятно няма да може да бъде постигнат никакъв бюджетен  излишък, а по-скоро в края на годината Гърция ще има дефицит. Следователно правителството преговаря за нищо. Унищожава живота на хиляди души за нищо…”.

Ступас пише, че настояването от страна на чуждестранните компании да получат стойността на доставките си в пълен размер е показателна за състоянието на реалната икономика. Според него това е един детайл, който доказва мнението, че до началото на лятото сривът на икономиката, осигурителните вноски и държавните каси ще е достигнал до състояние на експлозия.

Спирането на плащанията от страна на държавата относно задълженията ѝ във вътрешността на Гърция също е показателно за състоянието на икономиката. Пример за това са големите забавяния в изплащането на задълженията към фармацевтите от страна на държавните осигурителни фондове. Заети в бранша заявиха пред GRReporter, че ако закъсненията продължат, те няма да бъдат в състояние да се снабдяват с необходимите медикаменти, за които са задължени да плащат на доставчиците веднага.

Костас Ступас подчертава, че Гърция вече е преминала момента, в който е могъл да настъпи обрат на катастрофалния ход на икономиката. „Дори ако утре се сформира правителство на националното спасение с ключово участие на личности, които се ползват с доверие от страна на финансовите пазари, икономиката би могла да се стабилизира едва след 6 – 12 месеца. За пълна стабилизация на ситуацията в страната е необходима политическа стабилност в продължение на 10 – 20 години, сриване и създаване на държавната администрация и данъчна система от нулата, както и влогове в банките за над 200 милиарда евро.

Докато тези неща не се случат заплатите в Гърция ще продължат да падат, безработицата ще е висока и е въпрос на време да бъдат намалени и пенсиите”.

Категории: Икономика компании доставчици правителство преговори криза
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus