Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Кредиторите се опасяват от най-страшното

19 Април 2015 / 16:04:58  GRReporter
1047 прочитания

В сравнение с миналото еврозоната наистина е по-добре подготвена за преодоляване на нова гръцка криза, но ако положението се влоши ще се навлезе в непознати води.

Това предупреждение отправи Марио Драги, призовавайки към подробни разговори с цел решаване на проблемите с дълга на страната. Едновременно с това той призова Атина да представи предложения, които ще осигурят справедливост, развитие, икономическа и финансова стабилност.

На въпрос за опасностите от разпространяване на кризата, ръководителят на Европейската централна банка отговори: «В момента разполагаме с доста инструменти, които макар и създадени за други цели, със сигурност могат да бъдат използвани в момент на криза, ако се наложи». Според вестник Financial Times, тези инструменти са т.нар. окончателни парични сделки, които никога не са били използвани, и количественото улеснение, прието от Европейската централна банка през януари.  «Сега сме по-добре подготвени, отколкото през 2012, 2011 и 2010», добави Марио Драги.

Ръководителят на Европейската централна банка обаче не пропусна да отправи предупреждение. «Със сигурност навлизаме в непознати води, ако кризата се задълбочи, но е твърде рано да правим каквито и да било предположения за това», добави Драги след срещите си във Вашингтон, помрачени от нови страхове, свързани с опасността от фалит на Гърция и излизане на страната от еврозоната.

Подобни опасения изрази в петък и Джак Лю. Американският финансов министър предупреди, че ново задълбочаване на кризата в Гърция би хвърлило сянката на несигурността върху европейската и световна икономика, като и той на свой ред упражни натиск върху Атина да представи незабавно подробен план за реформи.  Както посочи Джак Лю, въпреки че икономическата ситуация в Гърция се е променила чувствително от 2012, невъзможно е да се предвиди как ще реагират пазарите на евентуален фалит.

Според Financial Times, високопоставени служители на Международния валутен фонд също са изразили дълбокото си безпокойство от факта, че ключови гръцки министри не вземат на сериозно техническите разговори. От изданието също така добавят, че не съществуват намерения за отпускане на средства без съществен напредък.

Признаци за напредък в Париж

Междувременно в Париж продължават и днес заседанията на Brussels Group, като вече има признаци за напредък. Поне това показва решението чрез видеоконферентна връзка да бъде проведено извънредно заседание на Еврогрупата в сряда 22 април, т.е. два дни преди ключовото заседание на групата в Рига, Латвия.

В Париж разговорите се провеждат в атмосфера на «умерено противопоставяне», според информация на канал Mega, като източник на телевизията от гръцкия преговорен екип е изразил оптимизъм, че ще има резултат преди срещата на финансовите министри.

 

 

 

Категории: криза еврозона Марио Драги Европейска централна банка
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus