Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Кредиторите предявяват нови изисквания към Атина

23 Ноември 2015 / 19:11:38  GRReporter
724 прочитания

Гръцкото правителство и кредиторите насрочиха следващата си среща за началото на декември, когато представителите на тройката ще се върнат в Атина, за да проверят как върви реализирането на втория пакет от мерки.

Според източници, преди да си тръгнат от гръцката столица в четвъртък вечерта ръководителите на институциите са връчилина финансовия министър ЕвклидисЦакалотоссписък с 10-15 мерки, които според тях трябва да са изпълнени до началото на декември, за да бъде отпуснат траншът от 1 милиард евро и да се отвори пътят за осъществяване на първата проверка на програмата. Една проверка, която се очаква да започне в най-добрия случай през януари, т.е. ако правителството успее да гласува до Коледа списъка с втория пакет от мерки.

Във въпросния списък не са включени големите проблемни теми, свързани с осигурителната система, промените в данъчното облагане на земеделците, облагането на наемите и на доходите на физическите и юридически лица. На този етап гръцкото правителство успя да осигури неприлагането на най-трудните мерки. В този смисъл кредиторите смятат, че са направили отстъпка улеснявайки правителството в директното прилагане на останалите мерки.

Въпреки това включените в списъка мерки не са „лесни“ и е сигурно, че ще имат политическа цена за управляващите. Според източници на вестник „Катимерини“, най-важните мерки, включени във втория пакет, са следните:

1. Промените във финансово-кредитния бранш, предвидени в Меморандума за декември.

2. Уреждането на лошите кредити.

3. Приватизацията на Независимия оператор за пренос на електроенергия.

4. Въпросът за търговете на електроенергия, чрез които Националната електрическа компания (ДЕИ) трябва да намали своя дял на пазара на едро и дребно с 25% до 2018 и с 50% до 2020.

5. Гласуването на новата единна щатна таблица в държавния сектор.

6. Създаването на работна група, която ще се заеме с учредяването на новия Фонд за приватизации.

7. Създаването на нова агенция по приходите, която трябва да е независима.

8. Издаването на министерско решение за прилагането на claw-backв болниците.

9. Ревизирането в посока надолу на цените в частните диагностични центрове, така че да бъдат изравнени разходите до нивата наclaw-back.

10. Осъществяването на реформите, предложени от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие чрез нейните два инструмента за пазарите на стоки. Те включват трудните въпроси за лекарствата, отпускани без рецепта, и работата на търговските обекти в неделя.

Ако всичко това бъде свършено до Коледа, представителите на кредиторите ще се върнат в Атина през януари, за да извършат първата проверка на новата програма. Тя ще включва реформите в осигурителната и данъчната система, като кредиторите оказват натиск за тяхното придвижване обещавайки преразглеждане на въпроса с дълга, тъй като този дебат ще започне веднага след успешното приключване на първата проверка.

Освен това днес се очаква да заседава управителният съвет на Европейския механизъм за стабилност (ESM), за да одобри отпускането на транша от 2 милиарда евро, предвид съответното одобрение на Еврогрупата от събота. В наличност са също така и 10-те милиарда евро, намиращи се в специална сметка на ESM за рекапитализация на гръцките банки, които ще бъдат отпуснати веднага щом бъдат поискани от Фонда за финансова стабилност.

 

 

Категории: преговори кредитори списък с мерки споразумение търгове
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus