Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Кредиторите определят като хумористични предложенията на Янис Варуфакис

07 Март 2015 / 12:03:30  GRReporter
1353 прочитания

За пореден път Гърция се появи на първите страници на международните медии след изтичането на новия списък с реформи, изпратен от Янис Варуфакис на Йерун Дайселблум.  Това, което предизвика най-голямо впечатление, е предложението на министъра на финансите за „тайни агенти”, които ще разследват случаи на укриване на данъци.

Как ще работят „тайните агенти”?

Според онова, което описва министърът, „агентите” ще получават почасово заплащане и ще имат двумесечни договори. Те ще произхождат от различни обществени прослойки – студенти, домакини, дори и туристи в райони, в които укриването на данъци процъфтява.

Официалното название, което Варуфакис използва за тази невероятна категория „ДДС полицаи” е „Onlookers VAT Evasion-Fighting Scheme”.

„Следователи-аматьори ще бъдат назначавани за строго ограничен период (не по-голям от 2 месеца), няма да има възможност за преназначаване. Те, след някакво основно обучение, ще се представят за клиенти от името на данъчните власти. Ще бъдат оборудвани с устройства за видео и аудио запис” обяснява министърът своя замисъл. Според Янис Варуфакис, дори и новината, че има хиляди „тайни агенти” в много точки на страната, носещи записващи устройства, ще промени коренно поведението на данъкоплатците  и ще доведе до желаните резултати по най-бързия начин.

Какво казват специалистите за предложението на Варуфакис?

Първата реакция на опитните одитори е по-скоро хладна. Твърди се, че тази мярка а ла американската данъчна полиция ще е безрезултатна в Гърция.

В действителност, тази мярка копира, или по-скоро се опитва, това, което прави американската служба IRS - американската данъчна служба, която има Whistleblower Office, отдел за икономическа полиция. Тя, както е известно, плаши дори и най-големите компании.

IRS назначава така наречените whistleblowers, които откриват случаи на укриване на данъци. Какво е заплащането им? Не е за пренебрегване, защото стига до 30% от размера на данъците и глобите, платени в откритите от тях случаи.

Може ли нещо такова да се случи в Гърция? По-скоро не, защото данъчната рамка и данъчните проверки са абсолютно различни. В Гърция няма онези предпазни „клапани”, съществуващи в американската данъчна система, където „плашилото” срещу укриването на данъци  е наистина много страшно.

Несъгласие дори в Министерството на финансите

Дори високопоставени представители на Министерството на финансите определят като грешка идеята за възлагане на контролни задължения на тези тайни Рамбовци. Освен явният риск от произвол, съществува и риск от корупция, тоест от  сделка под масата между „одитора” и проверявания, без  да съществува предпазна мярка, предотвратяваща подобни явления.

Опитни одитори отбелязват, че решението срещу неиздаване на касови бележки  не са огромните глоби, които днес се налагат, тъй като те всъщност никога не се събират. Показателно е, че само от глоби са натрупани задължения, възлизащи на 25 милиарда евро. Това, което според одиторите трябва да стане, е при проверка на място да се налагат малки и събираеми глоби (например 1000 евро), да се регистрира нарушението и да последва проверка на приходите и ДДС.

Реакцията на европейците

На пръв поглед няма конкретна реакция от Европа, но не изглежда предложението да се приема с ентусиазъм.

Както отбелязва Financial Times, реакцията на плана за агенти-туристи е като към нещо леко хумористично, което говори ясно за увеличаващата се пропаст между правителството и кредиторите.

Това, от което Брюксел се интересува, е голямата картина, и затова европейците отбелязват, че не са достатъчни само ангажиментите.

Според източниците, от Eurogroup биха предпочели да имат нещо под формата на законова промяна, а не на списък с предложения за реформи.

Остра реакция от ПАСОК и Нова демокрация

Първата реакция относно списъка на Варуфакис дойде от ПАСОК. От централата на партията използват тежки думи и определят предложенията като „смешни и противоречиви”

От Нова демокрация заявяват, че правителството „кръщава месото риба и лъже”.

Категории: Янис Варуфакис предложения тайни агенти данъчни проверки укриване на данъци
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus