Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Кредиторите одобриха няколко линии за финансиране на Гърция

16 Юли 2015 / 16:07:03  GRReporter
853 прочитания

Президентът на Европейската централна банка Марио Драги съобщи, че управителният съвет е решил да повиши спешната ликвидна помощ за гръцките банки с 900 милиона евро за една седмица. Конкретното решение покрива напълно поисканата от Банката на Гърция сума, посочват гръцки медии.

По време на последвалата заседанието пресконференция Драги посочи, че ЕЦБ „винаги е действала и продължава да действа с разбирането, че Гърция е и ще продължи да бъде член на Еврозоната”.

В отговор на нападките, че ЕЦБ не е осигурила достатъчна подкрепа за гръцките банки Марио Драги подчерта, че предоставянето на ликвидност чрез Фонда за спешна ликвидност ELA не е било замислено под предлога да бъде “безгранично и безусловно”.

Той допълни, че до момента ЕЦБ е вляла в гръцката банкова система 130 милиарда евро. Факт, който я прави „най-големия вложител”, след като частните депозити са на стойност 120 милиарда евро.

По-рано днес съветът на финансовите министри от Еврозоната (Eurogroup) одобри мостовия заем от 7 милиарда евро за Гърция. Той ще е с продължителност от три месеца и ще бъде отпуснат от Европейския механизъм за финансова стабилност, ако бъде одобрен на утрешното заседание на Съвета по икономически и финансови въпроси ECOFIN, в който членуват всички 28 страни-членки на ЕС.

Паралелно с това финансовите министри одобриха принципно отпускането на 3-годишен заем от Европейския механизъм за стабилност, при условие, че Гърция спази всички поети ангажименти.

В съобщението, което бе издадено след телеконферентното заседание се посочва, че третата спасителна програма ще бъде задействана веднага след успешното прилагане на първите предвидени в споразумението мерки и след издаването на решение от страна на компетентния орган на Европейския механизъм за стабилност. Тези процеси се очаква да завършат до края на текущата седмица. Веднага след това институциите-кредитори поемат отговорността да започнат преговори с Гърция за подписването на нов меморандум за икономическа подкрепа.  

Финансовите министри от Еврозоната призоваха гръцкото правителство да гласува в парламента втория пакет бюджетни мерки и реформи до 22 юли, както се предвижда в постигнатото в понеделник споразумение и да реформират гръцкото законодателство въз основа на препоръките на институциите.

В същото време Европейската комисия одобри отпускането на 500 милиона евро от предишната Национална стратегическа референтна рамка и повиши авансовите плащания за Гърция по новата (2014 – 2020) с цел да осигури спешна ликвидност за гръцката икономика.

Улеснението бе направено в рамките на опитите за активиране на сумата от 36 милиарда евро, които са предназначени за Гърция чрез структурните фондове и общата аграрна политика. Става дума за така наречения „пакет Юнкер”. Той вече е одобрен, но Гърция все още не може да получава средствата заради проблема с ликвидността и правилата на структурните фондове, според които плащанията по финансираните от ЕС проекти се осъществяват при налични резултати.

При обявяването на улеснението към Гърция председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер посочи, че „международното финансиране, което страната е получила до момента надхвърля парите, които е получила цяла Европа от плана Маршал след края на Втората световна война”. От своя страна, заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис подчерта, че възстановяването на гръцката икономика може да се осъществи само чрез паралелно прилагане на нужните реформи.

Категории: Политика кредиторите на Гърция Европейска централна банка Съвет на финансовите министри от Еврозоната мостов заем трета спасителна програма Европейска комисия Национална стратегическа референтна рамка
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus