Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Кредиторите искат разцепване на СИРИЗА и правителство с ПАСОК и Потами

06 Април 2015 / 15:04:04  GRReporter
888 прочитания

«Ципрас трябва да избере дали иска да е министър-председател или лидер на СИРИЗА», посочва английският вестник Financial Times в своя публикация, в която се правят прогнози за промени в правителствената коалиция в Гърция.

Поне това според вестника е решението, за да може Атина да постигне сключване на споразумение със своите кредитори. В публикацията се отбелязва, че част от европейците са взели на мушка Независимите гърци и Лявата платформа на Панайотис Лафазанис, и се предвижда, че за да се задържи правителството на Ципрас той трябва да се откъсне от посочените формации.

Особено за Лявата платформа се посочва, че тя действа като опозиция, след като «контролира доста депутати, за да свали правителството, ако те се отцепят при някое гласуване в парламента».

Освен това в статията се цитира изказване на висш представител на СИРИЗА, който подчертава, че «бяхме по-скоро група за дискусии, отколкото политическа партия, затова е трудно да се създаде система за партийна дисциплина. Но не бива и да се забравя, че сме на власт по-малко от 100 дни».

В изявление на висш служител във финансовото министерство от еврозоната се посочва, че правителството не може да оцелее в този си състав, и че министър-председателят трябва да избере дали иска да бъде такъв или да остане просто лидер на СИРИЗА.

В статията на Financial Times се отбелязва също така, че алтернативни партньори на СИРИЗА в правителството биха могли да бъдат ПАСОК и партията Потами, основана от журналиста Ставрос Теодоракис. Въпреки това за ПАСОК се подчертава, че много избиратели го смятат за символ на корупцията и неспособността за действие на старата партийна система, докато за Потами се казва, че ръководството на партията поставя като условие за всякакво сътрудничество изготвянето на рамково споразумение.

В публикацията на вестника се споменава и гръцкият финансов министър Янис Вруфакис, като се посочва, че «европейците го смятат за не особено ентусиазиран по отношение на бъдещето на Гърция в еврозоната. Той често говори така, сякаш преподава лекция на колегите си финансови министри, което отблъсква дори и потенциалните съюзници».

 

 

Категории: СИРИЗА разцепване кредитори ПАСОК Потами правителство
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus