Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Кредиторите идват за транша от 2 милиарда евро

19 Октомври 2015 / 17:10:57  GRReporter
555 прочитания

Ръководителите на институциите – кредитори на Гърция пристигат в Атина, за да установят напредъка в прилагането на първия пакет предварителни бюджетни мерки, които гръцкият парламент гласува миналия петък.

Представителите на кредиторите ще пристигнат в Атина утре, докато техническите екипи на Европейската комисия вече се намират в гръцката столица. Според говорителката на еврокомисаря за икономическите въпроси Пиер Московиси, разговорите им с гръцкото правителство ще продължат три дни – от сряда до петък.

Аника Брайтхарт посочи, че те ще преценят доколко гласуваните мерки съответстват на изискванията на кредиторите, за да дадат знак за отпускането на финансов транш към Гърция в размер на 2 милиарда евро.

Тя припомни, че вторият пакет предварителни мерки се очаква да бъде обсъден с гръцките власти през следващите две седмици. „От успешното изпълнение на втория пакет предварителни мерки зависи отпускането на следващия под-транш в размер на 1 милиард евро”, заяви Брайтхарт.

През следващите дни представителите на Европейската комисия Деклан Костело, Международния валутен фонд Дария Велкулеску и Европейската централна банка Расмус Рюфер ще се срещнат с основните министри в гръцкото правителство. Те се очаква да дойдат отново в Атина през ноември или най-късно през декември, за да проведат официалния мониторинг за състоянието на гръцката икономика.

По-рано днес се проведе заседание на основния състав на гръцкото правителство под ръководството на премиера Алексис Ципрас и с участието на председателя на парламента Никос Вуцис. На него бяха обсъдени данъчните промени и първият пакет предварителни бюджетни мерки.

В сряда се очаква заседанието на финансовите министри от Еворозоната, които трябва да решат за отпускането на транша от 2 милиарда евро. Веднага след това гръцкото правителство е изправено пред прилагането на втория по-решаващ и много по-тежък пакет данъчни мерки, сред които са промяната на данъчното облагане на фермерите и пенсионната реформа. 

Категории: Политика кредитори трета спасителна програма предварителни бюджетни мерки мониторинг на състоянието на гръцката икономика
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus