Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Крайнодесни и религиозни екстремисти сред доброволците на Лесбос

14 Януари 2016 / 15:01:59  GRReporter
571 прочитания

В последните дни започва да се чува все по-често, че гръцката полиция и Frontex ще започнат проверки на място на доброволци и неправителствени организации, които работят за справяне с бежанската криза по островите. На пръв поглед тези действия изглеждат излишни, дори предизвикаха реакции. «Едно по-внимателно вглеждане обаче, и познаване на условията на място може да ни убеди в обратното», посочва пред вестник „Катимерини“ Фотини Ранциу, която има 20-годишен опит от хуманитарни мисии на ООН, а сега работи на остров Лесбос за организацията Solidarity Now. «Тук работят общо 80 неправителствени организации, от които само 50 са акредитирани от властите. Групи доброволци се сформират и появяват буквално при всеки залив в северната и източната част на острова. Често бежанците, пристигащи с лодки, се сблъскват със също толкова на брой или дори повече от тях доброволци, които се карат помежду си кой ще им предостави помощ», описва ситуацията тя.

Местните жители се чувстват оскърбени. Рибарите, които първи помогнаха за спасяването на хората, са изместени от хора, дори непознаващи морето и не умеещи да плуват. «Рибарите например се опитват да обяснят, че не трябва да се спират лодките преди да стигнат брега, а да бъдат оставяни да ги изтласкат вълните, за да се избегне обръщането им». Общината е призовала неправителствените организации да се регистрират, но само част от тях са го направили. Търговската палата покани над 50 неправителствени организации на среща, едва 10 се отзоваха. От октомври месец насам Лекарският съюз на остров Лесбос многократно е изисквал медицинските организации да се акредитират, но само една го е направила.

Хората, намиращи се на острова, стават свидетели на множество противоречиви ситуации. «Стотици доброволци са дошли от Дания, в момент, когато страната им обсъжда конфискуването на парите в брой и скъпоценностите на бежанците за покриване на разходите им. Нямаше ли да е по-полезно да упражняват натиск срещу една такава политика оставайки в Дания?», пита се Фотини Ранциу. Група представители на крайнодясната партия Шведски демократи посетила през октомври острова раздавайки на пристигащите бежанци брошури, в които пишело, че не са добре дошли в Швеция. След една седмица пристигнали множество шведски доброволци, които започнали да работят за „обръщане на климата“.

В началото на декември, когато пристигащите се изместили от северната към южната част на Лесбос, започнала нова тактика. «Много доброволци поддържат връзка с бежанците и/или трафикантите преди те да потеглят към гръцките брегове. От една страна това прилича на сътрудничество с хората, нарушаващи закона, а от друга страна възниква и следният логичен въпрос: защо доброволците не се намират на турския бряг, за да подпомагат там семействата на бежанците?», пита Фотини Ранциу. Съответно и Върховният комисариат на ООН за бежанците, както и други международни организации биха могли да стоят на отсрещния бряг, за да установяват навреме положението на бежанците, преди те да предприемат опасното пътуване към Европа по море.

Тревога предизвикват и някои доброволци с «неясни» цели и мотиви, включително групи религиозни, понякога до крайност, мюсюлмани от Европа. «При толкова стотици хора днес по островите и с толкова малко даване на отчет от множество малки групи, не ни изненадва намерението на властите да получат една по-ясна картина на ситуацията», завършва  Фотини Ранциу.

Междувременно прокуратурата и община Лесбос са сезирани за един странен случай с незаконна джамия, устроена в парцел близо до Регистрационно-приемателния център за бежанци в Мория. Англичанинът Антъни Кан от Хъдърсфийлд, мюсюлманин, изглежда е направил импровизирана джамия в една палатка с надпис «Mosque» (джамия), поставяйки вътре килимчета и масички с книги.

Колаж: http://www.ethnos.gr

Полицията е връчила досие със снимки и данни на прокурора в Митилини, който започва проверка, тъй като има сигнали за това, че помещението се използва като джамия. Заместник-кметът по техническите въпроси и благоустройството в общината Евстратиос Дзимис нарича „джамията“ незаконна, и добавя, че нейното използване е забранено, тъй като няма никакво разрешително.

 

 

 

Категории: бежанци доброволци остров Лесбос проверки криза
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus