Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Кораб с оръжия и експлозиви за Ислямска държава задържан край Крит

02 Септември 2015 / 10:09:25  GRReporter
1169 прочитания

Спецотряд на гръцката брегова охрана задържа кораб, пренасящ оръжия и експлозиви край остров Крит. Корабът „Haddad I”, който плавал под боливийски флаг бил открит в морето край Йерапетра. След направената проверка на него бил открит незаконният товар. Според всички улики бил предназначен за джихадисти от Ислямска държава, които действат в Либия.

Корабът започнал пътуването си на 28 август от турското пристанище Искендерун, а крайната дестинация по всяка вероятност е била либийското пристанище Мисрата – щаб на ислямистите от „Либийска зора”, които не признават международно признатото правителство на премиера Абдулах ат Тани.

Компетентните гръцки органи получили информация за кораба и организирали операцията на бреговата охрана с участието на членове на отрядите за специални мисии. В края ѝ корабът бил открит и спрян в открито море на юг от Йерапетра.

В документацията на пътуването се посочвало, че той пренася домашно оборудване, но по време на проверката било открито оръжието.

Според източници корабът пренасял много голям брой оръжия и експлозиви, тъй като във всички контейнери, в които членовете на бреговата охрана извършили проверка, били открити ловджийски пушки.  Оръжията се намирали сред други стоки като цигари и декоративни материали, за които били издадени редовни документи за пренос.

На кораба се намирал 7-членен екипаж, състоящ се от граждани на Сирия, Египет и Индия. Всички те са арестувани, а проверката на товара продължава.

Очаква се той да бъде транспортиран до пристанището в Ираклио, където е налично нужното оборудване за пренасянето и подробната проверка на контейнерите.

В периода от юни до 29 август „Haddad I” преминал през пристанищата Фамагуста (Кипър), Искендерун (Турция), Александрия (Египет) и Тобрук (Либия).

Според Катимерини корабът е собственост на гръцка корабна компания. Изданието пише, че поне от 1 февруари 2015 той принадлежи на компания със седалище в Пирея. На конкретния адрес се намира както седалището на компанията собственик, така и на компанията, която управлява плаващия под боливийски флаг кораб.

В периода между август 2014 и 1 февруари 2015 корабът е имал друго име – „Mamo” и е плавал под камбоджийски флаг. От 2008 до 2014 той се наричал „Arxon” и плавал под гръцки флаг. Продължението на разследването се поема от службата за борба с узаконяването на приходи от незаконни дейности.

Случаят с „Haddad I” напомня много на този с кораба „Noor M”, който бе разкрит от гръцката брегова охрана край остров Родос през есента на 2013. На него бяха открити контейнери, съдържащи милиони патрони за автомати „Калашников”. В документацията като износител бе посочена украинска компания за отбранителна техника, а като получател – либийското министерство на отбраната. Според документите собственик на „Noor M” била турска корабна компания със седалище в Истанбул. 

Категории: Криминална хроника кораб с оръжия и експлозиви Haddad I либийско пристанище Мисрата ислямисти Либийска зора гръцка корабна компания
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus