Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Констандопулу и Лафазанис – заедно срещу правителството

22 Август 2015 / 12:08:44  GRReporter
790 прочитания

Нова атака срещу правителството и президента отправи днес председателката на парламента Зои Констандопулу, която прие в кабинета си лидера на Народно единство Панайотис Лафазанис.

„За съжаление, процедурата по възлагане на проучвателни мандати започна след като правителството предпочете да подаде оставка тайно, без да информира парламента, и след като президентът също не го направи”, заяви Констандопулу, като нападна отново президента. 

„Особено неприятно беше онова, което стана ясно вчера, че за процедурата са информирани навреме и изцяло насилниците-кредитори, но не и парламентът”, продължи председателката на парламента и подчерта: „В такова кризисно време е особено важно да защитим конституцията от меморандумите, които доказано воюват с Републиката, с конституцията и законността”.

Костандопулу заяви още, че когато правителството подава оставка, парламентът не го прави. Според нея парламентът не отваря и затваря по нечия поръчка.

Тя каза също така, че веднага след срещата ще информира президента за новия състав на парламентарните групи. Председателката на парламента подчерта, че по време на вчерашния си разговор с президента Павлопулос се е оплакала от противоконституционни опит да се заобиколи парламентът и да се ускори процедурата по възлагане на проучвателни мандати за съставяне на правителство.

Констандопулу ще запознае парламентарните групи със създаването на нова парламентарна група.

Панайотис Лафазанис от своя страна повтори, че правителствата на меморандума са превърнали конституцията и правилника на парламента в парче хартия без стойност и че са наложили окупация на страната от меморандумите.

„Гърция не е евро-колония, тя трябва според волята на народа да остане действаща демокрация, с участието на народа”, подчерта Лафазанис и определи като изключително важен приноса на Зои Констандопулу за спазването на конституцията и на правилника на парламента. Лафазанис заяви, че неговата партия е против експресни избори, това според него е антидемократично. Той смята, че трябва да има достатъчно дълъг предизборен период, за да могат гражданите да се информират, преди да отидат до урните. Лафазанис заяви още, че парламентът трябва да работи до последния ден.

Лафазанис заяви, че се е срещнал с председателката на парламента, за да я информира за създаването на новата партия, както и за нейната идеологическа основа, с цел създаването на фронт срещу меморандума. Запитан дали ще приеме проучвателния мандат за съставяне на правителство, лидерът на третата по големина парламентарна група каза „Разбира се, че ще го приема”.

На въпрос преди срещата дали Зои Констандопулу ще бъде включена в листите на новата партия, той отговори, че това не е тема, която ще бъде обсъждана сега. Според източниците обаче, председателката на парламента ще има водеща роля в Народно единство.

Междувременно в отговор на нападките на председателката на парламента представители на президентството заявиха „От вчера Президентството на републиката не се занимава с госпожа Констандопулу”. А от правителството нарекоха отровните стрели на Констандопулу „неглижиране на преговорните усилия на правителството - възгледи, каквито и най-крайната опозиция не посмя да изрази”.

 

Категории: Панайотис Лафазанис Зои Констандопулу среща Народно единство
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus