Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Комунисти и антисемити на ключови постове в кабинета Ципрас

27 Януари 2015 / 16:01:00  GRReporter
1227 прочитания

Съставът на новия гръцки кабинет, в който участват победителката на изборите в неделя радикална левица СИРИЗА и клонящата към крайната десница партия Независими гърци бе обявен по-малко от 48 часа след края на вота.

Реалността обори първоначалните сведения, че екипът ще е малък и ще се състои само от 10 министри. Коалицията СИРИЗА – АНЕЛ, както е гръцката абревиатура на партията Независими гърци създаде четири свръх – министерства, в които са обединени по няколко от отделните до вчера ведомства. Всяко от тях е оглавено от заместник-министър и така общият брой на членовете на министерския съвет е 40 души. Те са:

Премиер: Алексис Ципрас,

Вицепремиер: Янис Драгасакис,

Министър на вътрешните работи и административното преустройство: Никос Вуцис,

Министър на икономиката, инфраструктурата, корабоплаването и туризма: Георгиос Статакис,

Министър на финансите: Янис Варуфакис,

Министерство на преустройството на производството, околната среда и енергетиката: Панайотис Лафазанис,

Министър на културата, образованието и религиите: Аристидис Балтас,

Министър на отбраната: Панос Каменос,

Министър на здравеопазването и социалното осигуряване: Панайотис Курублис,

Министър на заетостта и социалната солидарност и ръководител на Главния секретар по социалното осигуряване: Панос Скурлетис,

Министър на правосъдието: Никос Параскевопулос,

Министър на външните работи: Никос Кодзиас,

Държавен министър: Никос Папас,

Правителствен говорител: Гавриил Сакеларидис.

СИРИЗА предостави на коалиционните си партньори от Независимите гърци четири места в новия кабинет. Лидерът на партията Панос Каменос бе назначен за министър на отбраната. Заслужава да се отбележи, че той бе поставил условието да заеме този пост в замяна на подкрепата му към правителството на Лукас Пападимос. Според репортажите от онзи период Каменос изпратил искането си с факс до канцеларията на президента Каролос Папуляс, под чиято егида се водеха преговорите. По-късно обаче Каменос отрече категорично, че е изпращал каквото и да е, както и че изобщо е съществувала вероятността партията му да подкрепи кабинета на Пападимос. Досегашният говорител на Независимите гърци Теренс Куик заема поста заместник държавен министър, а Елена Кундура е заместник – министър по въпросите на туризма. Четвъртият представител на партията в правителството е Мария Коля – Царуха, която е заместник-министър на Македония и Тракия, при все че се очакваше конкретното ведомство да бъде закрито.

Според държавния министър Никос Папас кабинетът на Алексис Ципрас ще предложи за председател на парламента Зои Констандопулу.

Членовете на новото гръцко правителство ще положат клетва по-късно днес, а първото заседание на министерския съвет ще се проведе в сряда. 

Категории: Политика правителство Ципрас комунисти антисемити радикална левица крайна десница Панос Каменос
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus