Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Комедийно шоу предизвика политически пререкания

16 Декември 2015 / 13:12:24  Анастасия Балездрова
810 прочитания

Предизборната кампания за лидерското място в Нова демокрация се намира на финалната права. В неделя поддръжниците и симпатизантите на партията ще могат да гласуват за своя предпочитан кандидат сред четирима претенденти – доскорошния служебен председател на партията Евангелос Меймаракис, бившите министри в коалиционния кабинет на Нова демокрация и ПАСОК Кириакос Мицотакис и Адонис Георгиадис и областния управител на Централна Македония Апостолос Дзидзикостас.

Предизборната кампания бе белязана от много намеци, полемики и откровени нападки помежду им. Въпреки това те се задържаха строго в рамките на партийното обкръжение.  До снощи, когато в надпреварата между четиримата се намеси популярният гръцки актьор и театрален постановчик Лакис Лазопулос. В поредното издание на комедийното си шоу той се изказа позитивно за кандидатите Евангелос Меймаракис и Апостолос Дзидзикостас и негативно за Кириакос Мицотакис и Адонис Георгиадис.

По същото време кандидатът за лидерското място на „сините” бе поканен в централната новинарска емисия на друга телевизия, за да представи своята предизборна платформа. Минути след като напусна студиото Адонис Георгиадис съобщи в профила си в социалната мрежа Twitter: „Информираха ме, че Лакис отново ме ругае. Смятам да се разходя до театъра. Какво ще кажете?”. След това действително отиде пред театър „Вембо”, където Лазопулос представя шоуто си и публикува снимка от входа.

В отговор Лакис Лазопулос отправи директен упрек срещу него, като не се поколеба да използва за това покойната си вече майка. По-конкретно Лазопулос заяви, че точно преди една година майка му била приета в болницата вследствие на притеснение, което ѝ причинила изявления на Георгиадис за нейния син. След това разкритикува политика, че иска да прекъсне шоуто и заяви: „В сцената се качват само онези, които аз каня”, като прикани Георгиадис да отиде в театъра след шоуто и да говорят. Актьорът завърши репликата си с мелодраматичен тон, призиви към участниците в публиката „да търсят щастието в малките неща” и песен.

През последните над 10 години Лакис Лазопулос стана още по-известен с това, че в комедийното си шоу, което се излъчва на живо по телевизия Alpha всеки вторник вечер политикантства и подкрепя конкретни партии и политики. Много гръцки анализатори тълкуват снощните му намеци, че Евангелос Меймаракис и Апостолос Дзидзикостас са по-подходящи за лидерското място в Нова демокрация като призив към десните гласоподаватели да подкрепят по-удобните за СИРИЗА кандидати.

Преди два дни в гръцкото издание „То вима” бе публикувана статия, според която в кръга около бившия премиер и лидер на „сините” Костас Караманлис, все още имащ голям авторитет сред поддръжниците на партията тече дискусия за вероятно сътрудничество между Нова демокрация и СИРИЗА. Според статията ред сътрудници на Караманлис се намират в пряка връзка с тесни сътрудници на Алексис Ципрас, като държавния министър Никос Папас и други.

Преди пет дни почти половината членове на гръцкото правителство, начело с премиера Алексис Ципрас и неговата съпруга Перистера Базиана присъстваха на „специалната” премиера на новата постановка на Лазопулос със заглавие: „Господи, какво сме ти направили”.

След представлението Алексис Ципрас заяви: „Лакис се отличава и като актьор, и като театрален режисьор. Мисля, че новата му постановка напомня на творбите на класическите автори на творби в гръцкия театър и кино”.

Последва цяла фотосесия с участниците в представлението и с автора Лакис Лазопулос, която критиците коментираха като „Световен рекорд на популизъм на квадратен метър”.

На премиерата присъстваха също двама близки сътрудници на Костас Караманлис –председателят на младежката организация на Нова демокрация Сакис Йоанидис и бившият депутат Еврипидис Стилианидис, който разговарял в театъра с Алексис Ципрас и Никос Папас.

Йоанидис и Стилианидис подкрепят кандидатурата на Евангелос Меймаракис и според анализатори това е и предпочитанието на Костас Караманлис. Това предизвика реакции сред останалите кандидати за лидерското място в Нова демокрация, най-гневната от които бе тази на Адонис Георгиадис.

Спекулациите, че кръгът около Костас Караманлис си сътрудничи със СИРИЗА не са нови. Те датират още от президентските избори в началото на годината, когато за поста бе избран Прокопис Павлопулос – един от най-отявлените представители на групата на „хората на Караманлис”. Сценариите се засилиха с назначаването в държавния апарат на  представители на тази група, какъвто е настоящият заместник-министър на правосъдието Димитрис Папангелопулос. В изненадващо изявление преди няколко дни той определи гръцкия премиер като „национален лидер” и подчерта, че Алексис Ципрас, Прокопис Павлопулос и Костас Караманлис са „гаранция за доброто функциониране на демокрацията”.

Обратно към вътрешнопартийните избори в Нова демокрация, въпреки опроверженията през изминалите дни, днес Евангелос Меймаракис потвърди, че действително има подкрепата на Костас Караманлис. В интервю за радио Skai той посочи: „Кой не би бил щастлив да получи подкрепа от страна на Караманлис? Всички я искаха. Проблемът е, че той не я предостави на тях. Затова протестират”.

В същото време определи като „политическа клевета” слуховете, че кандидатурата му се подкрепя от различни страни  с цел да обслужи конкретни цели във връзка със СИРИЗА.

Категории: Политика вътрешнопартийни избори в Нова демокрация шоуто на Лакис Лазопулос Адонис Георгиадис критика слухове за сътрудничество между Нова демокрация и СИРИЗА
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus