Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Коледната трапеза в Гърция поскъпва с 1,8 на сто

21 Декември 2015 / 17:12:51  GRReporter
644 прочитания

Отрицателна годишна промяна от порядъка на -2,22% (извадка от централния пазар Варвакиос агора) отчитат цените на месото в Гърция, въпреки това обаче тази година новогодишната трапеза за гърците ще бъде малко по-скъпа – с 1,82%, отколкото през 2014. Това показват проверките, извършени на случаен принцип от Института за търговия и услуги към Гръцката конфедерация за търговия и бизнес в периода 16-21 декември 2015.

По-конкретно, коледната трапеза ще струва 147,39 евро срещу 144,76 евро през миналата година и 147,75 през 2013, по същото време и със същите продукти. Отчетеното незначително увеличение с 2,63 евро (или 1,82%) в сравнение с декември 2014 се дължи основно на увеличените ставки ДДС при сладкишите (традиционните коледни сладки – курабийки и меломакарона) от 13% на 23%.

Що се отнася до месото, най-значителна промяна е отчетена в цената на агнешкото (-4,62%), която е около 6,2 евро/кг, следвана от по-малкото поевтиняване при пуешкото (-3,03%), а на обратния полюс – поскъпване с 2,70% има при свинското. При хранителните стоки в супер маркетите се наблюдава смесена тенденция – докато за безалкохолните напитки, бирата и сиренето фета се отбелязва спад от -3,03%, -6,56% и -2,07% съответно, поскъпване се наблюдава при вината (с 24,59% бялото и с 4,62% червеното), както и при зехтина (14,81%).

По отношение на цените на плодовете и зеленчуците, разходите за тяхната доставка са по-ниски от миналата година (с -0,92%). Същевременно цената на картофите отчита най-голям ръст (18,52%), за разлика от поевтиняването при зелето (-16,28%), чиято цена отбелязва най-голям годишен спад.

Оборотът през декември – 3,22 милиарда евро

Оценките на Гръцката конфедерация за търговия и бизнес за свиване на оборота през декември 2015 с 8,3% в сравнение със същия месец на 2014, се базират на поредица от събития, отразили се негативно както на психологията на потребителите (намаляване на потребителските разходи), така и на гладкото функциониране на бизнеса.

Оборотът през декември се очаква да достигне 3,22 милиарда евро, спрямо 3,55 милиарда евро през декември 2014 (спад с 8,3%) и 5,55 милиарда евро през 2009 (спад с 42%).

По-конкретно най-важните параметри на изчисления годишен спад в оборота на търговските обекти са както следва:

  • Страничните ефекти от налагането на капиталов контрол през второто полугодие на 2015, макар и вече намаляващи, тъй като фирмите показват висока степен на адаптивност, продължават да бъдат ограничаващ фактор за развитието и просперитета на местния бизнес.
  • Множеството данъчни задължения, които трябва да бъдат уредени до края на декември (3-та вноска от единния данък върху недвижимите имоти, плащането на пътен данък за 2016, вноски за просрочени задължения, внасяне на ДДС за големите компании), представляват възспиращ фактор пред увеличаването на разходите на потребителите, който се наблюдава всяка година по това време.
  • Установената умора от реформите, наблюдавана в институции както от частния, така и от държавния сектор, като резултат от прекомерните изисквания, предимно с финансов характер, предявявани от кредиторите на страната, разконцентрират пазара и създават климат на несигурност и непрекъснато отлагане.

Както отбелязват от Гръцката конфедерация за търговия и бизнес, "въпросните оценки са приблизителни и произтичат от обработката на данни, извършена от Института за търговия и услуги, според участието на индекса на месец декември в общия оборот, представен в годишния Индекс на оборота. Трябва да се подчертае, че Индексът на оборота не съвпада изцяло с категориите, описани в Годишното структурно изследване, което води само до приблизителното съпоставяне на параметри, като значителни подгрупи от търговията на дребно не са включени в изчисляваните суми".

 

 

Категории: коледна трапеза поскъпване Институт за търговия и услуги Гръцка конфедерация за търговия и бизнес
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus