Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Когато СИРИЗА се изправи пред проблемите, ще ги погледне реалистично

27 Януари 2015 / 10:01:11  GRReporter
759 прочитания

Мариета Янаку е дългогодишен политик от Нова демокрация, бивш министър на здравеопазването в правителството на Константинос Мицотакис (1990-1993) и на образованието в правителството на Костас Караманлис (2004-2009) и бивш евродепутат от Европейската Народна Партия (2010-2014). С Мариета Янаку разговаря Мария Спасова.

Всички очаквахме, че СИРИЗА ще е първа политическа сила след изборите, но не и с толкова голяма преднина. Как си обяснявате резултата от изборите?

    - Наистина разликата е голяма, но за мене лично - очаквана. Защото предишното правителство беше притиснато да вземе много твърди мерки, за да не фалира страната. Става дума за мерки, които не са приятни за хората. Има една група гърци, най-вече в средната класа, които вярват, че са загубили всичко и нямат какво повече да губят и дори и да се страхуват, гласуват за СИРИЗА. Много често при такъв вид избори хората се опитват да изберат някой, който може би ще направи нещо различно. Е, не може да направи нищо извън някакви граници. Проблемът на СИРИЗА е, че обеща много и няма как да го изпълни. Въпреки това имаме демокрация, това е новото правителство. То е коалиционно и това е добре, не е лошо. Надявам се, че ще извършват политика, която ще обедини гърците и ще има подкрепата на целия политически спектър.

Какво от предизборните си обещания е в състояние да изпълни Алексис Ципрас и какво - не?

Опрощаване на външния дълг не може да се постигне, защото той е към държави и трябва да се вземе мнението на националните парламенти и политическите партии. Обратно, може да се преговаря за разсрочването му и а намаляването на лихвите. Не вярвам Ципрас да изпълни социалната си програма, чиято стойност е над 10 милиарда евро годишно. Вярвам, че като се изправи пред проблемите, СИРИЗА ще ги види реалистично. Защото всички имаме добри намерения, всички искаме хората да живеят колкото се може по-добре. Въпросът е дали можем да реализираме добрите намерения. Пожелавам им да направят някои от нещата, които са обещали като правителство, да се опитат. Тук сме и ние, които вярваме в Европа, за да поддържаме и общо мястото на Гърция в Европа.

Има ли възможности за някаква друга тактика в преговорите с кредиторите на Гърция?

Няма кой знае колко големи възможности, защото, знаете, е през последните 5 години институционалните органи на Европейския съюз регулираха доста точно някои положения. Не само Договорът за стабилност и развитие, когото промениха, но взеха и много други решения, които защитават еврозоната от някакви страхове. Имам предвид опасности от рода на фалита на “Лиймън брадърс” в САЩ. Държавите не могат лесно да се откажат от това, което е договорено, от законите и нормативните актове на Европейския съюз. Естествено, предполагам, че партньорите и съюзниците ни ще се отнасят по този начин и с едно гръцко правителство, което е избрано след избори. Аз нямам съмнения за това, ние всички сме демократи и имаме опит от дългата история на Европа, която донесе благоденствие и прогрес на континента, въпреки днешните проблеми.

Може ли да съществува бъдеще за Гърция извън еврозоната и извън Европейския съюз?

Никога. Нито извън Европа, нито извън еврозоната. Трябва на всяка цена Гърция да може да се приспособи, с трудностите, които има и с помощта на съюзниците ни. Чакат ни много трудни години, нищо няма да е лесно. Но живот за Гърция извън Европа няма.

 

Категории: избори в Гърция правителство на СИРИЗА Алексис Ципрас кредитори Европейски съюз Мариета Янаку
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus