Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Кметовете на Атина и Солун с инициатива “Да на Европа”

29 Юни 2015 / 15:06:02  GRReporter
1562 прочитания

В последните часове скорост набира една инициатива за създаване на национален комитет, който да разясни на гражданите какви ще бъдат катастрофалните последици от излизането на Гърция от еврозоната и връщането ѝ към драхмата. Според източници, известни личности от местното самоуправление, университетите, научните организации и творческите среди са започнали интензивни контакти, за да разкрият в следващите дни по всякакъв начин необходимостта от оставането на страната в центъра на Европа, както и това, че всяко друго развитие на нещата би представлявало безпрецедентна национална катастрофа.

Според същите източници, основна роля в посочената инициатива, в която ще се включат близо 50 личности, ще играят кметовете на Атина и Солун, Георгиос Каминис и Янис Бутарис, като същевременно ще бъде съставен 5-членен координационен комитет, който съгласно закона за референдумите (4023/11), ще получи неформален правен статут, за да може инициативата да участва в телевизионни предавания и всякакви други предизборни дейности под формата на представителство на гражданското общество. Инициативата ще бъде подкрепена активно и от мнозина областни управители и кметове. Това стана ясно от вчерашните изявления на председателя на Съюза на гръцките общини Георгиос Патулис, който отбеляза, че «европейска Гърция ще победи с подкрепата на цялата местна власт».

Нова демокрация, Потами и ПАСОК следят отблизо, окуражават, и вече подкрепят този ход, но вече са взели общо решение да не „яхват“ въпросната инициатива. Това бе решено по време на поредицата от срещи, които осъществиха в последните два дни представители на трите парламентарно представени проевропейски партии, които също така постигнаха съгласие да действат като единен фронт през следващите дни. Т.е. да поставят над своите разногласия общия си исторически и национален дълг, а именно необходимостта Гърция да остане в Европа и да разкрият подвеждащата дилема, поставена от СИРИЗА, Независимите гърци и Златна зора в стремежа им да върнат страната към драхмата.

«Оставаме в Европа»

Основно място в дейностите, които вече са стартирали, заема, разбира се, и инициативата «Оставаме в Европа» на Георгиос Прокопакис, с двата мащабни митинга, организирани в гръцката столица и в Солун.

Както вече е известно, подобен митинг е обявен и за утре от 19.30 ч. на площад Синтагма, по време на който са предвидени речи, както и обръщения на известни публични личности, заели още от самото начало ясна и категорична позиция „за“ оставането на Гърция в Европа.

 

 

Категории: кмет Атина Солун Георгиос Каминис Янис Бутарис инициатива проевропейски партии
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus