Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Кметове на бунт, не дават общинските пари на правителството

21 Април 2015 / 17:04:57  GRReporter
1417 прочитания

Взривоопасна е ситуацията в областта на местното самоуправление заради намеренията на правителството да прибере парите на общините, като вече е подписан и съответният нормативен акт.

Кметът на Амфилохия: Не си даваме парите

Членът на ръководството на Съюза на гръцките общини и кмет на Амфилохия Апостолис Кимисис заяви днес пред телевизия СКАЙ няколко часа преди извънредното заседание на Съюза, че общините няма да прехвърлят средствата си в Банката на Гърция. «Няма да дадем средствата, принадлежащи на органите на местното самоуправление. Нормативният акт е противоконституционен», каза Апостолис Кимисис и добави, че парите не принадлежат на общината, а са предназначени за плащания на задължения и доставчици.

Според източници, доста от кметовете, сред които и кметът на Атина Йоргос Каминис, подкрепят становището, че общините не бива да дават своите средства.

На заседанието на Съюза на гръцките общини е поканен и заместник-министърът на финансите Йоргос Мардас, за да обясни на кметовете съдържанието на правителственото решение за предаване на общинските пари.

Bild: «Бунт на кмет срещу Алексис Ципрас»

Това е заглавието на статия във вестник Bild, в която е представено изявлението на кмета на атинския квартал Маруси Йоргос Патулис във връзка със спорното правителствено решение.

Председателят на Съюза на гръцките общини и кмет на Маруси напада чрез германския вестник гръцкото правителство, като го обвинява, че действа като диктатор:

«Това правителство действа като диктатор. Това е директна атака срещу общините. Но те не са слуги на правителството. Това е едно ляво правителство с манталитета на съветска власт», казва Патулис.

В статията на Bild се посочва, че «гръцкото правителство иска да принуди с указ всички държавни институции и обществени организации да прехвърлят депозитите си в Банката на Гърция» и продължава: «По този начин правителството иска да изплати просрочения си дълг към Международния валутен фонд и да покрие задълженията си към кредиторите на страната през следващите седмици. Правителството в Атина иска да събере сумата от общо 12 милиарда евро. Наличните средства на различните институции ще бъдат прехвърлени в Банката на Гърция. Както съобщи правителството, от тази мярка се изключват осигурителните фондове».

Съюзът на гръцките общини: Ще се обърнем към Държавния съвет

Съюзът на гръцките общини е решил да се обърне към Държавния съвет за отмяната на нормативния акт. Съюзът на гръцките префектури и префектът на Континентална Гърция Костас Бакоянис също са решили да прибягнат до касационен съд.

Кметове от цялата страна се готвят за масови протести и реакции, като се очаква на тяхна страна да застане и Общогръцката федерация на служителите в органите за местно самоуправление. Според кметовете, правителственото решение е противоконституционно и ще отвори кутията на Пандора, тъй като ще предизвика прекратяване на вътрешните плащания.

Въпросът с общинските пари – в Европа

Кметът на Атина Йоргос Каминис е уведомил еврокомисаря по въпросите на регионалното развитие Корина Крецу за проблема със задължителното прехвърляне на общинските средства, както е написал самият той в личния си профил в twitter.

Кметът на Патра също е против

Кметът на Патра Костас Пелетидис също се изказа против решението за прехвърляне на средствата на общината в Банката на Гърция.

Както посочва Костас Пелетидис, «отнемането на наличните общински средства ще влоши живота на десетки хиляди семейства в нашата община, като ще застраши дори елементарното функциониране на ключови услуги и структури на общината, които обслужват гражданите».

Впоследствие Костас Пелетидис добавя, че «общината ще продължи усилията за координиране с кметовете на Ахаия и префектура Западна Гърция, за да може парите на общината да останат в нея и да бъдат посрещани нуждите на гражданите, а не да отидат в ръцете на банкерите, бизнесмените и кредиторите».

В тази връзка кметът на Патра е поискал да бъде свикана извънредно управата на Регионалния съюз на общините от Западна Гърция, за да бъде разкритикуван нормативният акт на правителството. По отношение на този акт Йоргос Пелетидис подчертава, че «коалиционното правителство на СИРИЗА и Независимите гърци прилага днес това, което вчера осъждаше» и добавя, че «целта му е да удовлетвори кредиторите, изплащайки изцяло всички вноски от държавния дълг, който не е натрупан от народа».

Нова демокрация: Правителството води общините към прекратяване на плащанията

В свое съобщение от Нова демокрация посочват, че се посяга дори на общинските каси, за да бъдат осигурени налични средства за държавната хазна и да не бъде обявено общо прекратяване на плащанията.

Според Нова демокрация, вече е съвсем ясно, че правителството на СИРИЗА въпреки непрекъснатите си прокламации в защита на независимото самоуправление на общините, сега разкрива истинското си лице, възприемайки органите на местното самоуправление за феодално владение на централната администрация.

Категории: правителство нормативен акт кметове бунт общински пари
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus