Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Към нови избори през 2016

21 Септември 2015 / 17:09:47  GRReporter
1110 прочитания

Още след обявяването на първата преценка за резултата от вчерашния вот, много гръцки анализатори бяха категорични, че в страната съвсем скоро ще се проведат нови избори. Основният им аргумент е, че радикалната левица СИРИЗА и коалиционният ѝ партньор – Независимите гърци нито искат, нито са в състояние да приложат тежките мерки, които се предвиждат в третия меморандум за финансова помощ към Гърция.

От оскъдната информация за кратките консултации около съставянето на новия кабинет стана ясно, че всички останали парламентарни сили отказват да участват в него, а предстои изпълнението на задълженията по третата спасителна програма, която бе подписана от предишното правителство на Алексис Ципрас.

В тази ситуация прилагането на тежките мерки е поставено под въпрос, а ако правителството не успее да спази поетите ангажименти Гърция, ще бъде изправена отново пред опасността да бъде изведена извън Еврозоната.

В анализа си за сайта за коментари protagon.gr журналистът Тасос Телоглу обяснява защо новият гръцки кабинет няма да просъществува за повече от няколко месеца и гърците съвсем скоро ще гласуват отново.

Изборният резултат възпроизведе с точност създадената през януари правителствена коалиция. ПАСОК спечели, Потами се срина, Нова демокрация не помръдна дори с милиметър, въпреки катастрофалното управление на СИРИЗА и Независимите гърци (АНЕЛ). Фофи Генимата и Евангелос Меймаракис направиха това, което трябваше – те обясниха, че няма да участват в кабинет на Ципрас и Каменос. Василис Левендис също заяви вчера, че няма да се включи в подобно правителство. Изключено е Потами да участва в правителство заедно с Независимите гърци, особено след съкрушителния за партията резултат. Така и тази партия ще остане в опозиция.

До края на 2015 трябва да бъдат приложени повечето от предвидените в меморандума мерки – около 56 на сто, които са и най-тежките. Те са свързани с данъчното облагане и пенсиите. СИРИЗА и Независимите гърци ще подкрепят увеличението на данъците, а опозиционните сили ще предлагат съкращаване на държавните разходи. И по отношение на пенсиите ще бъде трудно да се постигне съгласие помежду им.

В тези условия дебатът за мерките, които парламентът ще гласува до януари 2016, няма да създаде почва за широки съгласия, тъй като ще се провежда в условия на непрекъснато влошаваща се икономическа ситуация.

Не е ясно как СИРИЗА от партия на левицата, която се противопоставя на капитализма, ще се справи с един меморандум, чийто успех е основан на възможността на частния сектор да създаде по-голямо богатство, за да може дългът да стане управляем и създаването на работни места – възможно. СИРИЗА не е в състояние да управлява нито растежа на частния сектор и, както пролича през изминалите седем месеца, нито създаването на институции, които биха допринесли за модернизирането на гръцкото общество, публичната администрация и икономиката.

Колкото повече икономическата ситуация се влошава, толкова повече СИРИЗА ще се стреми да постави държавата под контрол чрез „свои” хора. В същото време логиката за разширение на кабинета, който ще приложи третия меморандум, ще се отдалечава, а опасността от Grexit ще се приближава. 

Категории: Политика коалиционен кабинет СИРИЗА Независими гърци меморандум опозиция Grexit
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus