Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Хората са съгласни да плащат по-скъпи музейни билети, само ако парите отиват за поддръжката им

02 Ноември 2015 / 13:11:30  GRReporter
486 прочитания

Гърция привлича милиони туристи годишно и историческите забележителности са една от основните причини за това. Гръцката държава изрази намерение да повиши цената на билетите за музеите и археологическите обекти, поради което ви попитахме: „Ще попречи ли това на интереса към тях?”. Темата на анкетата предизвика нееднозначна реакция сред нашите читатели.

Два от възможните отговори събраха близък по брой гласове сред аудиторията на българската страница на сайта ни. На първо място, с 34% от читателския вот, се позиционират мнението, според което скъпите билети са косвен начин да се плащат дълговете на Гърция. За 32% от читателите увеличението не е проблем, но само при условие, че събраните средства отиват за поддържането на паметниците на културата. 18% от далите своя глас в анкетата споделят със съжаление, че и при по-ниските цени не са имали финансова възможност да посетят музеите и археологическите обекти. 16% са на мнение, че това са забележителности от световна величина и новите цени са напълно оправдани.

Съвсем различна е ситуацията с разпределението на вота на английската езикова страница на GRReporter. Ясно се откроява мнението на почти половината от читателите, участвали в анкетата. 47% са съгласни с увеличението , при условие, че събраните от билети пари ще отиват за поддържането на тези световни забележителности. 23% нямат намерение да участват в изплащането на гръцкия външен дълг, чрез по-скъпите билети. За 21% увеличението е оправдано, предвид величината на забележителностите. Едва 10% споделят, че и при старите цени не са имали възможност да посетят музеите и археологическите забележителности в Гърция.

Най-висока подкрепа за по-високите цени намираме на гръцката страница на сайта ни. 68% от гласувалите в анкетата читатели подкрепят увеличението, стига то да отива за поддържане на паметниците на културата. Цели 21% споделят, че не са имали възможност да посетят музеите и археологическите обекти и при по-ниските цени. По 5% от читателският вот отива при последните два отговора. Само 5% от далите своя вот на гръцката езикова страница на сайта ни считат, че световната величина на забележителностите оправдава поскъпването на билетите. Останалите 5% са на мнение, че това увеличение е косвен начин за изплащане на дълговете на държавата към кредиторите.

В заключение можем да обобщим, че читателите на българската ни страница са най-негативно настроени срещу увеличението на билетите на музеите и археологическите обекти в Гърция. Българите са едни от най-многобройните туристи в Гърция, но също така идват и от най-бедната държава в Европа. Сред тях е и най-голямата група, която вижда в увеличението начин да подкрепят задлъжнялата гръцка държава. Англоезичната ни аудитория няма финансовите притеснения на значително по-бедните български туристи и смята увеличението за нормално, като държи приходите да отиват за поддържането на тези световни паметници на културата. Очаквано, гръцките ни читатели подкрепят увеличението, но и най-голям процент от тях поставят условието, че приходите трябва да се връщат за поддръжка и развитие на историческото наследство на Гърция.

В най-новата ни анкета се обръщаме към нашата обща балканска история и ви питаме: Кой според вас е най-спорният и драматичен момент от общото историческо минало на България и Гърция? Не забравяйте да аргументирате вашия вот в коментарите под анкетата.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus