Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Хиляди имигранти чакат в калта на гръцко-македонската граница

22 Август 2015 / 17:08:49  GRReporter
1273 прочитания

Под проливния дъжд, в калта и боклуците, стотици бежанци и имигранти са се наредили по протежението на граничната линия между Гърция и Македония при пункта Идомени-Гевгелия и очакват разрешение да преминат границата.

Те държат завивки и дрехи над главите си, както и ръчно изработени чадъри, за да опазят от дъжда децата и жените, и се надяват да омилостивят полицаите, за да им позволят да влязат в Македония.

В същото време, на жп гарата в Гевгелия са се образували огромни опашки от бежанци, които срещу сумата от 10 евро се опитват да се сдобият с мечтания билет към следващата гара – Табановце, на македонско-сръбската граница. Оттам се надяват да продължат към някоя страна от централна или Западна Европа.

Не е известно кога полицаите ще позволят преминаване през границата. От 20:00 вчера до 8:00 днес са издадени 826 разрешения за тридневен престой в Македония. От тях, 163 са дадени на деца.

Според наблюдателите обаче от вчера вечерта до днес сутринта над 1000 души са преминали границата. Много са онези, които влизат незаконно в Македония по пътечки, където няма полицейско наблюдение.

Междувременно днес след 17:00 часа над 1500 бежанци, намиращи се в неутралната зона между Гърция и Македония, успяха да прекосят граничната линия на място, където имаше по-слабо полицейско присъствие и където няма опъната бодлива тел.

В усилията си да принудят бежанците да се върнат в неутралната зона македонските полицаи използваха зашеметяващи светлинни гранати, както и палки.

Смята, че над 2000 бежанци днес са успели да влязат на македонска територия въпреки забраната. Много от тях първоначално са се крили по нивите, но след това са стигнали до жп гарата в Гевгелия.

Категории: бежанци гръцко-македонска граница Идомени Гевгелия полиция светлинни гранати
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus