Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Казусът с името на Македония ще остане неразрешен, смятат нашите читатели

06 Февруари 2015 / 14:02:54  GRReporter
845 прочитания

Поради смяната на политическата обстановка в Гърция, в последната ни анкета ви попитахме: " Смятате ли, че новото гръцко правителство ще реши спора за името на Република Македония?" .

Почти половината от читателите на българската ни версия смятат, че основната причина за невъзможността да се намери решение на проблема е в Македонското правителство. 43% от читателите смятат, че с агресивният си национализъм  Република Македония настройва не само гърците, но и останалите й съседи срещу себе си. Другият отговор, който събира голяма част от читателския вот, подкрепя мнението, че Гърция няма да се откаже от позицията си за име с географско наименование.  34 % от читателите са го предпочели.  17% застават на мнението, че претенциите към Скопие са прекалено много - българите не им признават езика, сърбите - църквата, а гърците - името. Едва 6% събира последният възможен отговор, според който Алексис Ципрас като премиер ще признае конституционното име на република Македония.

Читателите на английската версия на GRReporter виждат ситуацията под по-различен ъгъл. 34% от далите своя глас смятат, че Алексис Ципрас ще признае конституционното име на република Македония.  В същото време 30% от читателите са на мнение, че Гърция ще остане последователна в своята политика и няма да се съгласи на име с географско определение. 25% от вота е за многото претенции към Скопие, отправени от съседните държави. Само 12 % от респондентите на английската версия смятат, че политиката на Македония е прекалено агресивно-националистическа и отблъсква всичките й съседи.

Отговорите на читателите на гръцката версия на GRReporter  се доближават до тези от българската версия. 50% от отговорилите са на мнение, че агресивната националистическа политиката на македонското правителство отблъсква не само гърците, но и останалите й съседи. 29% застават на мнението, че Гърция няма да промени позицията си относно име с географско наименование. За разлика от българските читатели, 14% гръцките читатели са убедени, че новият министър-председател на Гърция ще признае конституционното име на Македония. 7% са на мнение, че претенциите към македонската държава, идващи от нейните съседни държави, са прекалено много.

Проблемът с името на Република Македония изглежда, че скоро няма да намери своето окончателно решение. Причините са от историческо и политическо естество и в този проблем са намесени интересите на всички съседни на Македония държави.

Ситуацията около Гърция след парламентарните избори е много динамична и събитията следват едно след друго. Във връзка с последните събития, ние ви питаме:  Ще успее ли СИРИЗА да изнуди Европа? Очакваме вашите отговори.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus