Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Кавгата между Янис Варуфакис и Кристин Лагард

13 Април 2015 / 13:04:51  GRReporter
1392 прочитания

Кристин Лагард ще се опита да увещава Алкесис Ципрас. В контекста на натиска да бъде постигнато споразумение с институциите и да започнат реформите тя изпрати послание, че по този начин ще се възроди националният суверенитет, което беше едно от основните предизборни обещания на СИРИЗА.

Всичко това беше предшествано от „кавгата” на Лагард с финансовия министър Янис Варуфакис по повод на нейното изказване в  четвъртък, в интервю за канала CNBC, за излизането на Гърция от еврото и последствията на Grexit за гръцкия народ.

В отговор на въпроси след речта й в Atlantic Council, госпожа Лагард обяви, че траншът от Гърция вече е в МВФ. „Да, получих парите си” заяви Лагард и продължи с изявлението си за сътрудничеството с Гърция и останалите институции.

„Това, което е необходимо сега, е не да говорим, а да действаме. Гръцките власти, заедно с представителите на трите институции, трябва да седнат и да работят, и да се съсредоточат върху онова, което е небоходимо за Гърция”, заяви директорката на МВФ.

Лагард подчертаваше всяка една от думите и каза, че целта, която трябва да бъде постигната, е „възстановяването и стабилизирането на гръцката икономика, така че да се възроди суверенитетът на страната”. Като се позоваваше непряко на срещата си с Варуфакис на католическия Великден, Лагард каза, че самата тя и сътрудниците, които се занимават с Гърция, работят, за да помогнат на страната, независимо от времето и мястото...

Ангажиментите

„От наша страна се ангажираме абсолютно, включително и през уикендите, когато и да е и където и да е – в Атина, в Брюксел, във Вашингтон – да помагаме на властите да предприемат мерки, които да постигнат целите на програмата. Ще бъдат спазени някои от ангажиментите, постигнати по време на политическия цикъл (има предвид по време на предизборната кампания, бел.ред.). Това е труден път, но трябва да се мине по него, за да се подобри положението”, подчерта директорката на МВФ.

Според информациите, изборът й да говори за предизборните ангажименти на премиера и на СИРИЗА се дължи на желанието й да се намери изход от безизходицата. По време на срещата й с Янис Варуфакис и с Панайотис Румелиотис, който го съпровождаше, е било наблегнато на проблема, създаван от липсата на разбирателство.

В един момент Лагард се обръща към гръцкия министър на финансите  и очертава катастрофалното положение, което ще настъпи, ако Гърция излезе от еврото по един или друг начин (доброволно или принудително).

„Това ще е катастрофа за гръцкия народ. Ще е огромна грешка, ако го позволите или се стремите към него”, заяви тя и продължи с предупреждението: „Ние и останалите институции сме подготвени за всяка възможност, но гърците ще преживеят ужасна ситуация.

Тази фраза накара събеседниците й да замръзнат. Тя показва, че след 5 години на меморандум, всички са подготвени да се справят почти безболезнено с всяка ситуация.

Разбира се, има икономисти във Вашингтон и в американското правителство, които вярват, че Гърция и днес влияе силно на Еврозоната и световната икономика. И по тази причина Белият дом и американското министерство на финансите продължават да се обаждат в европейските столици и да оказват натиск да бъде избегната „катастрофата”. Според американски източници, Варуфакис е отговорил на Лагард по следния начин:

„Не проучваме такава възможност (т.е. Grexit). Но, ако това се случи, положението няма да е безкръвно за всички (включително МВФ, Европа и Европейската централна банка). Помогнете да напреднем с реформите и предайте послание на Европейската централна банка да не се държи враждебно към Гърция и да спре да ни задушава”.

 

Категории: МВФ Кристин Лагард Янис Варуфакис споразумение. натиск Grexit
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus