Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Катастрофите и триумфите в гръцката история

06 Август 2015 / 14:08:33  Анастасия Балездрова
1416 прочитания

Концепцията, че Балканите са вратата на Изтока към Запада, не е нова. Тя обаче получи нова динамика около гръцката криза и факта, че 6 години след нейното начало страната все още се лута между старото, което не иска отмине и новото, което не всички са убедени, че искат да дойде.

По подобен начин - като страна, която се намира в непрекъснат преход от Изтока към Запада, описва Гърция професорът по политология в Йейлския университет Статис Каливас в най-новата си книга със заглавие „Катастрофи и триумфи. Седемте кръга на съвременната гръцка история”.

В нея той разглежда историята на съвременната гръцка държава от началото на Гръцката война за независимост през 1821 до днес, като я разделя на 7 кръга. „За всички тях е характерно, че започват с една голяма и трудноизпълнима визия. В хода на събитията Гърция се обръща за помощ навън и я получава. И резултатът от целия този преход е извеждането на страната с едно стъпало по-горе”, обясни Каливас по време на представянето на книгата си в атинската книжарница Плиадес (Pleiades).

снимка: книжарница Плиадес (Pleiades)

Но защо в крайна сметка гръцките кризи винаги придобиват международна публичност и намеса от страна на международната общност? „Отговорът е комплексен, но е свързан преди всичко с това, че начинанията, които страната е предприемала, винаги са били свързани с големи международни залози”, заяви авторът. В предговора той посочва, че целите, които Гърция е следвала във времето, са били свързани с организацията на обществото, изграждането на държавността, демократизацията на политическите институции и развитието на икономическата дейност. „Всички те са начинания, които са поставени в центъра на модернизацията като понятие. Тяхното интерпретиране показва големите предизвикателства, пред които е поставено внедряването на западните институции в страни, които не са следвали нито историческото развитие, нито културното формиране на Запада. В същото време предлага едно сбито описание на предизвикателствата, с които се сблъсква опитът на развиващия се свят да достигне до Модерността. От тази гледна точка смятам, че историята на Гърция е от особен и по-широк интерес”.

Съдържанието на 7-те кръга на гръцката история бе представено в интересен диалог между автора и писателя Петрос Тацопулос. Първият кръг започва със създаването на съвременната гръцка държава през 1828 и преминава през полемиките между въстаниците, участвали във Войната за независимост и образованите в страните от Запада гърци, които се опитват да внесат европейския модел на управление. „Натовареният със задачата да предостави отпуснатия на Гърция заем лорд Байрън трябва да реши на кого да даде парите. А видът на двете страни е повече от красноречив – от едната страна са мъжете с мустаци, а от другата – мъжете с очилата”, посочва Каливас. След много колебания Байрън избира и ги предоставя на западните възпитаници, но парите в крайна сметка не се използват за осъвременяването на западналата и бедна бивша османска провинция.

Вторият кръг започва, когато заемът е изхарчен, а Гърция тепърва се стреми да приеме стандартите на държава от Запада. Същият период е свързан с появата на гръцкия иредентизъм, въплътен в Голямата идея (Мегали идея). Създадената държава далеч не покрива и минималните стандарти, а отношенията ѝ със Запада продължават да са проблемни, въпреки очерталата се тенденция на възхищение от достиженията на Древна Гърция.

снимка: книжарница Плиадес (Pleiades)

Третият кръг бележи първия истински опит на Гърция да се приобщи към Запада. Под управлението на премиера Харилаос Трикупис страната взема големи заеми, които влага и изграждането на инфраструктура. Гърция губи войната през 1897 и 1 милион гърци се принуждават да емигрират най-вече в САЩ, за да потърсят препитание и по-добър живот.

Държавният фалит, останал в историята с прословутото: „За нещастие фалирахме” на Трикупис в парламента обаче поставя основите за последвалото икономическо развитие. Заслужава да се отбележи, че в този период се провежда повторно изграждане на целия държавен апарат. Както Каливас, така и Тацопулос подчертаха, че Елефтериос Венизелос, известен като реформатор, довел Гърция до стандартите на съвременна буржоазна държава, в голяма степен е намерил изградени основите за тези начинания.

Епохата на неговото управление, известна като програма за реформи, е поставена в началото на четвъртия кръг на гръцката история. Политическата ситуация обаче често се разклаща от военни движения, диктатури и, разбира се, двете Световни войни.

По време на втората Гърция се оказва първият фронт на Студената война. Въпреки утвърденото в историческата литература виждане, че Гръцката гражданска война е започнала през 1946, Тацопулос посочва, че в действителност това е станало още през 1943, по време на Германската окупация. „Членове на Гръцкия освободителен фронт – военното звено на Комунистическата партия на Гърция - са провеждали чистки срещу политическите си противници още от тогава. Последвалият Договор от Варкиза, подписан през 1945 г., е нарушен както от страна на комунистите, много от които не предават оръжието си, така и от страна на властите. Но важното тук е да отбележим, че Гражданската война е продължила малко благодарение на конфликта между Тито и Сталин. Ако той не беше възникнал и ако гръцките комунисти не бяха застанали открито зад Сталин, конфликтът е могъл да продължи дори до 60-те години на 20-ти век”, подчерта Петрос Тацопулос.

Категории: Политика Катастрофи и триумфи. Седемте кръга на съвременната гръцка история представяне на книга Статис Каливас политолог Йейлски университет писателят Петрос Тацопулос
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus