Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Катастрофа поради безотговорност

27 Юни 2015 / 12:06:29  GRReporter
1915 прочитания

Следващата неделя Гърция е изправена пред съдбовно решение. Гражданите й ще трябва да направят своя цивилизационен и геополитически избор. Публикуваме коментара на журналиста от вестник Катимерини Пасхос Мандравелис:

27 юни е исторически ден за Гърция. Вероятно ще се окаже и страшен, но това не го прави по-малко исторически. На този ден, след пет месеца игра на "иди ми-дойди ми" (която само партньорите в правителството определят като преговори), господин Алексис Ципрас реши да се отрече от историческите си отговорности и да прехвърли тежестта на неуспеха си на гръцкия народ. Реши да има референдум, за първи път след 1974, в един съвсем кратък период (една седмица!), през която банките вероятно ще са затворени, партньорите ще са  ядосани, а касите - празни.

Въпреки всичко това, 27 юни е един исторически ден, подпечатан с декларацията на премиера. Човек би очаквал, че тежестта на решението би направила поне декларацията историческа, задълбочена, внимателна. Би се надявал, че едно решение, което носи значителния риск да хвърли страната в ада, ще бъде достатъчно обосновано, а самата декларацията ще оправдае решението. Че ще съдържа нещо, което следващите поколения ще запомнят, без значение дали ще  то ще се окаже черна точка.

Друг път! Не чухме нищо дълбоко. Чухме зле организирани баналности, с щипка национал-популизъм, като онези които се изричат в студентските аудитории: „В изнудваческия ултиматум да приемем жесток и унизителен режим на строги икономии, без край и без перспектива да се изправим някога на крака социално и икономически, аз ви призовавам да решите суверенно и гордо, така, както историята на гърците заповядва“.

Но прибързаността, с която е била съставена прокламацията, е очевидна в нещо друго, което каза Ципрас:  „Ангажирам се лично, че ще уважа резултата от демократичния ви избор, какъвто и да е той“. Тоест? Какво точно имаше предвид премиерът? Че би призовал набързо гръцкия народ да гласува консултативно? Че можеше и да не уважи  резултата от референдума, „какъвто и да е той“? Че изборът зависи от него и просто прави услуга на гръцкия народ и ще уважи гласа му?

Но той няма предвид нищо такова. Ядрената бомба на референдума бе хвърлена набързо без никаква подготовка. Също и самата декларация. Страната е водена към катастрофа от решения, взети на крак, както без подготовка бяха провеждани всички предишни „преговори“. Гръцкият народ ще трябва да вземе решение за бъдещето на следващите поколения за една (1) седмица! Дори няма да успее да прочете въпроса, да не говорим да го обсъди.

Категории: Алексис Ципрас референдум декларация Пасхос Мандравелис
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus