Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Капризите на правителството забавят пристигането на тройката

24 Юли 2015 / 13:07:11  GRReporter
862 прочитания

Завръщането на членовете на надзорната тройка в Атина не се случи днес, въпреки очакванията, които бяха създали правителствени източници. Според гръцки медии подновяването на преговорите с цел постигането на споразумение за третата спасителна програма може да закъснее, въпреки че времето притиска.

В отговор на въпрос от страна на кореспондента на вестник Етнос във Вашингтон Михалис Игнатиу, говорителят на МВФ Джери Райс отговорил, че „засега няма конкретна дата за завръщането на делегацията ни в Атина (…) Формалностите, както и начинът, по който ще участваме все още не са уточнени”.

Основната причина според тях е, че до вчера гръцкото правителство не е изпратило официално искане до МВФ за участие на фонда в преговорите, въпреки че той вече е одобрил изпращането на свои представители в Атина. „Гръцкото правителство изпрати едно общо писмо до всички институции и това не направи добро впечатление”, заявил запознат източник за Етнос.

В същото време източници от Европейската комисия посочват пред capital.gr, че нито европейските представители ще пристигнат в Атина преди да бъде постигнато съгласие и координация с МВФ.

По-рано днес гръцките банкери били информирани, че насрочената за днес среща с представителите на кредиторите се отлага за понеделник, когато в Атина ще се намират „всички високо поставени представители на четирите институции”. GRReporter припомня, че към досегашния екип, който се състоеше от представителите на МВФ, Европейската комисия и Европейската централна банка е включен и представител на Европейския механизъм за стабилност.

Делия Велкулеску се очаква да бъде представителката на МВФ в надзорния квартет

Според кореспондента на Етнос втората причина за забавянето е решението на МВФ да се среща с министрите и всички отговорни за изпълнението на програмата гръцки представители. Той се позовава на източник, според който МВФ настоява Гърция да се ангажира да гласува и изпълни допълнителни бюджетни мерки, но тази информация не се потвърждава официално от фонда.

Основен сценарий за хода на преговорите остава тяхното бързо завършване до 12 август. На масата на преговорите фигурира и план Б за краткосрочно и „гладко” удължение на срока с нов мостов заем от Европейския механизъм за финансова стабилност, който да покрие плащанията на заеми. Първи в този списък е заемът към Европейската централна банка в размер на 3,2 милиарда евро, който трябва да бъде изплатен на 20 август.

Категории: Политика Гърция и кредиторите преговори за трета спасителна програма надзорна тройка МВФ Европейска комисия
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus