Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Капиталовият контрол ограничи данъчните измами

08 Ноември 2015 / 13:11:24  GRReporter
625 прочитания

Данните показват, че освен до много отрицателни последствия, налагането на капиталов контрол доведе и до един положителен страничен ефект - ограничи сивата икономика. Това е така, защото драматично се е увеличил броят на плащанията с карти, а от своя страна фирмите, на които е плащано по този начин, са издали повече платежни документи.

Според данни на министерството на финансите в сектора на хотелиерството, включително и стаите под наем, и ресторантьорството е платен ДДС в размер на:

- през август 2013 – 19 милиона евро,

- през август 2014 - 18 милиона (въпреки голямото увеличение на туристите има намаление, което се дължи на по-слабия контрол),

- през август 2015 – 29 милиона евро, тоест увеличение с 11 милиона или 61%.

Това увеличение идва само месец след налагане на капиталовия контрол, и то при положение, че икономиката е в рецесия в сравнение с август предишната година, когато е имало развитие.

Плащанията с банкови карти са се увеличили със 130% след налагането на капиталовия контрол. Това, разбира се, не означава, че всички, които получават плащания с карти, издават съответните касови бележки. На някои от популярните острови проверяващите от Министерството на финансите са открили ресторанти и барове, в които е имало огромно разминаване между сумите, платени през ПОС терминали, и издадените от касовите апарати бележки.

Причината за увеличените приходи от ДДС не се дължат, разбира се, само на капиталовия контрол. Много фирми побързаха да платят данъчните си задължения чрез интернет банкиране, за да намалят банковите си депозити и да се отърват от евентуалното орязване на влоговете.

Припомня се, че министерството на финансите планира цялостна програма за увеличаване на електронните плащания чрез задължителни мерки (повсеместно инсталиране на ПОС терминали), както и чрез доброволни мерки (напр. свързване на необлагаемия минимум с картовите плащания).

Категории: капиталов контрол сива икономика банкови карти интернет банкиране ДДС
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus