Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Как Родопите се оказаха без нито един християнин депутат в гръцкия парламент

27 Септември 2015 / 16:09:06  GRReporter
897 прочитания

С избирането на адвоката Ахмет Илхан за депутат от листата на Потами в окръг Родопи и неуспеха на Еврипидис Стилианидис от Нова Демокрация окръгът остана без депутат християнин за първи път. Това твърди в репортажа си във вестник Катимерини журналистът Тасос Телоглу. Никой от местните обаче не е изненадан от това развитие. Самият Стилианидис казваше преди 14 месеца, че е много вероятно да стане точно така. Според критиците на местната организация на Нова демокрация това беше улеснено от недостатъчното присъствие на Стилианидис в района по време на предизборния период.

Но в действителност Еврипидис Стилианидис е жертва на избирателния закон, както се случи и със самия Илхан през 2007, тогава кандидат на Нова демокрация, както и през 2012. Двамата бяха заедно в Нова демокрация от 2004, като резултат от политиката на Костас Караманлис за „съвременно европейско политическо равенство”. Илхан, с 13 500 гласа беше първият и последен депутат на Нова демокрация от мюсюлманското малцинство в окръг Родопи.      

След избора на Андонис Самарас Илхан беше кандидат от Демократичен алианс на Дора Бакояни и получи 10 500 гласове. С тях той зае второ място в окръга след ПАСОК, но не спечели депутатско място, защото партията му не влезе в парламента. През 2012 се кандидатира от Демократичната левица, но с повече от 12 000 гласа пак остана извън парламента.

Илхан беше поканен от Ставрос Теодоракис рано през август и това го улесни да започне кампанията си преди другите. Това, което най-много му помага обаче, е подкрепата на малцинството в община Ариана, където той зае първо място пред СИРИЗА.

Илхан винаги е имал влияние в района, но толкова голямо увеличение на гласовете в конкретната община щеше ли да бъде възможно без подкрепата на турското консулство, макар и дискретна?

Самият той не го признава, но наблюдателите отбелязват, че турското консулство е показвало толерантно отношение към него, каквото при предишните избори е липсвало. „Вероятно са смятали, че Потами ще си сътрудничи със СИРИЗА, и след като така или иначе щеше да има депутат от СИРИЗА, биха искали да има и още един...”. Този прочит на събитията е опростен, тъй като поне един от двамата депутати на СИРИЗА (Мустафа Мустафа) има ясно изразено критично отношение към консулството. Както, между другото, и самият Илхан.

Ариана е планински район на тютюнопроизводители, които имат връзки с Партията на справедливостта и развитието в Турция. В общината през януари 2015 СИРИЗА събра 7921 гласа (65%). Миналата неделя Потами получи 4878 гласа (44%) и остави СИРИЗА зад себе си с 4427 гласа (40%). Що се отнася до Нова демокрация, тя удвои процентите си от 5% миналия януари до 10% в неделя. Представители на СИРИЗА в района казаха за вестник Катимерини, че намаляването на процента им се дължи и на ролята на Независимите гърци, които бяха поели местната дирекция по образованието и създадоха „отрицателни асоциации” сред малцинството.

Един адвокат от малцинството каза за Катимерини, като запази анонимността си, че картината в района е по-сложна. Той спомена също така, че друг депутат от Нова демокрация, Александрос Кондос (окръг Ксанти), е загубил мястото си в парламента. Там СИРИЗА спечели и трите места (1 мюсюлманин и 2 християни).

И в този случай избирателният закон направи чудеса, както в Родопи, където процентът на Потами спадна, макар и с малко, в сравнение с януари. Трябва да се отбележи, че според представители на всички партии, никоя от партиите, които имат депутати в някой от окръзите, не разполагат вече с нещо повече от останки на партийна организация.

Категории: Родопи депутат мюсюлманин Потами Ахмет Илхан
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus